Továbbra is ugyanaz a sláger V.
2005/03/02 11:24
849 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kis kihagyás után folytatjuk a szolgáltatásokkal, ám a fókusz nem változik. Ebben a cikksorozatban további 14 darab a LocalSystem fiókkal futó szervizt boncolgatunk.

Help and Support (Súgó)
A szerviz rövid neve: Helpsvc
Az alkalmazás neve: pchsvc.dll (svchost.exe)
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: TCP 80
Alapértelmezett indítás: automatikus

Megdöbbentő módon azt jelenti, amit a neve takar. Bár a Windows XP óta (így a Windows Server 2003-ban is) talán többet, hiszen gyakorlatilag egy komplett böngészővel dolgozhatunk, amely a Súgóra van belőve. Kedvencek, Előzmények, Beállítások, közvetlenül elérhető weblapok, korrekt keresés, és folyamatos frissítés. Kilistázható pl. a hardver- és szoftver összetevők listája, vagy a szolgáltatások, vagy éppen a Csoportházirend beállítások. Az előítéletekkel teli, "régi motoros" meg is döbben ha belenéz, csak éppen nem néz bele :D.

Az egyik kedvencem viszont a többnyelvű Súgó, azaz behegeszthetjük igény szerint a magyar nyelvű Windows Server 2003 alá az angol nyelvű súgót és fordítva, vagy például a rendszergazda angol nyelvű XP-je alá a magyar nyelvű Windows Server 2003 súgót. Ehhez a következő lépéseket kell megtennünk:
1. Indítsuk el a Help and Support Center-t,
2. Az eszköztárban katt az Options-ra,
3. Install and Share Windows Help (CD-ről, Disk Image-ről vagy hálózati megosztásból is telepíthetünk, tetszés szerint),
5. Ha megvan a forrás, fel kell venni a listába, majd telepíteni,
6. Egyet visszalépünk és jöhet a nyelv váltás (Switch).
A többnyelvű súgó kialakítása Visszatérve a prózaibb témákra, joggal vetülhetne fel a kérdés: miért van szüksége a Súgónak a félisten LocalSystem fiókra? Például azért mert a sok szolgáltatásához erőteljesen kommunikál az alkalmazásokkal, el kell érni a háttértárakat és a szolgáltatásokat, hozzá kell férnie a különböző helyi adat- és metabázisokhoz, az adott felhasználó beállításaihoz, ergo sok funkció > sok szükséges jogosultság.

Ha viszont leállítjuk ezt a szolgáltatást, és kézi indításúra tesszük, akkor csak akkor indul el, ha a Súgót megnyitjuk. Ha letiltjuk, nem használhatjuk egyáltalán a Súgót, leszámítva egy-két aprócska részt. Viszont a különböző *.hlp és *.chm dokumentumok (pl. a WindowsHelp mappából) ekkor is elindíthatóak.

HTTP SSL (HTTP SSL)
A szerviz rövid neve: HTTPFilter
Az alkalmazás neve: lsass.exe
Függés: IIS Admin Service, Remote Procedure Call, Security Accounts Manager, HTTP
Függesztés: World Wide Web Publishing Service
Porthasználat: TCP: 43, 443; UDP: 443
Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva (a Windows Server 2003 Web Edition-nél elindítva)

A közismert szolgáltatás elsősorban IIS számára fontos, mert a HTTPS használatához ez a szerviz nyújtja a hátteret. A Windows Server 2003 a nyílt szabványú SSL (Secure Socket Layer) 3.0-ás verzióját tartalmazza. Kritikus információk biztonságos közzétételét, illetve a weben keresztüli átvitelét valósíthatja meg a webszerverünk e szolgáltatás segítségével.

Ha ezt a szervizt leállítjuk, akkor a webszerver is leáll. Ha letiltjuk, el sem indul. Amennyiben viszont nincs IIS telepítve, akkor a szolgáltatás a HTTP drivertől függően képes SSL kapcsolatokat kiépíteni, ergo még ekkor is csak óvatosan bánjunk a letiltással.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten