Tüzes drótot neki!
Abonyi-Tóth Andor
2004/03/14 18:12
1966 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
FireWire, avagy tüzes drót névre hallgat az a csatoló, amely nagysebességű adatátvitelt tesz lehetővé. Cikkünkben bemutatjuk a lehetőségeit, és más szabványokkal is összehasonlítjuk.

Egy új eszköz beszerzése mindig nagy boldogsággal tölti el az ember szívét. Egy új mp3-lejátszó, digitális fényképezőgép, videokamera vagy éppen külső winchester vagy DVD-író szinte már napi használati eszközünk is lehet. Nagy örömmel használjuk ezeket mindaddig, amíg csatlakoztatni nem kell a számítógépünkhöz. A kábel sosincs kéznél, illetve hiába is mobil az eszköz, a vezeték gúzsba köti. A kikötött eszköz aztán hosszú percekig tétlenségre kárhoztatik, mert igencsak lassú az adatátvitel. A megoldást hamar keresni kezdték.

Az első igazán nagy sebességű adatátvitelt lehetővé tevő megoldást az Apple fejlesztette ki. Ezt 1999-ben mutatta be az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) 1394 szabvány néven. Ez a Firewire (magyarul tüzes drót) névre is keresztelt csatoló tulajdonképpen egy nagy teljesítményű soros busz, vékony csavart kábel, 6 lábú csatlakozóval.

A csatoló alakjára több szabvány is született, ezért figyelni kell a vásárlásnál. A hivatalos FireWire logó is látható a képen.

Előtte is születtek persze megoldások.

A párhuzamos port után a SCSI csatolók akkor nagynak tűnő 40 Mbps adatátviteli sebességet tettek lehetővé, de nem biztosították a működés közbeni csatlakoztathatóságot és leválaszthatóságot. A még lassúbb soros port leváltására megjelent az USB, ami már nagyobb szabadságot adott: működés közben is lehetővé tette az eszközök illesztését és leválasztását. A sebessége viszonylag alacsony lett, a ma még elterjedtebb USB 1 szabványos eszközök maximálisan 12 Mbps-os adatátvitelre képesek.

A FireWire ezzel szemben 400 Mbps sebességű adatátvitelt tesz lehetővé, maximum 4,5 m hosszú kábelen. Több eszköz használatára is gondoltak a tervezők: 63 tartozék egyidejű csatlakoztatására van mód.

Napjainkban főleg a számítógép és digitális kamerák összekapcsolásához használják a FireWire-t. Ennek elsődleges oka, hogy a digitális rögzítésű videóeszközöket gyártók, élükön a Sonyval, szinte azonnal ellátták felvevőiket FireWire kimenettel. A nevet a Sony ugyan átkersztelte i.Link névre, de ez csak megnevezési különbség.

Az IEEE 1394 csatlakozó megjelent az alaplapokon is, a házak némelyike már az USB-hez hasonlóan homlokfronti aljzatot is tartalmaz a hátlapi mellett.

A PCMCIA csatolós FireWire-kártyák többsége minden szabványos aljzatra felkészített.

Az operációs rendszerek készítői is gyorsan reagáltak: a Microsoft a Windows 98 Second Edition kiadásában már támogatja ezt a szabványt, és a Linux-változatok alatt is megszülettek a megfelelő kezelők.

Az 1394 megjelenése előtt körülményes volt nagy multimédia fájlokat hordozni: ma már elegendő kiírni egy FireWire csatlakozós külső winchesterre, majd leválasztani az akár működő gépről a tárat, aztán azt egy másik, akár működő gépre azonnal lehet csatlakoztatni.

A megbízható külső CD-, de főleg a DVD-írók ideje is elérkezett ezzel. A nagy adatfolyam-sebesség garantálható az író számára a FireWire-portnak köszönhetően.

Az USB 2 időközben már 480 Mbps-os sebességet is lehetővé tett, viszont az IEEE 1394 szabvány fejlesztése sem állt le: a közeljövőben várható rövid vezetékek esetén a 0,8 Gbps vagy 1,6 Gbps nagyságú átviteli sebesség elérése.

Végül egy kis összehasonlítás a csatolókról:

  • IDE (Integrated Device Electronics) leggyakrabban lemezmeghajtókhoz használt párhuzamos csatolóeszköz. A vezérlőelektronika magában a meghajtóban van, nem igényel külön illesztőkártyát.
  • SCSI (Small Computer System Interface) a szkázi néven ismert nagysebességű párhuzamos csatolóeszköz. Leginkább belső winchesterek csatlakozója, régebbi típusú asztali szkennerek is használják.
  • USB (Universal Serial Bus) soros csatolóeszköz, amely maximum 127 eszköz csatlakozását teszi lehetővé. Az elterjedtebb 1.0 szabványa 12 Mbps, a 2.0 pedig 480 Mbps maximális elméleti átviteli sebességet tesz lehetővé.
  • IEEE 1394 (másképpen FireWire vagy i.Link) nagysebességű soros csatolóeszköz. Maximum 63 eszköz csatlakoztatását teszi lehető, 400 Mbps-os sebességgel. Leginkább multimédiás külső egységek esetén használják, például videokamera, de újabban egyéb nagy sebességű eszközök is: merevlemezek, DVD-írók, nyomtatók.

A felhasználó kényelmét persze az szolgálná, ha nem is kellene vezeték két eszköz között. Erről legközelebb szólunk.

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten