Új készségeket a munkanélküli aktív dolgozóknak
Farkas László
2004/04/21 22:52
1901 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Portugáliában azok a munkanélküliek, akik közép- vagy felsőfokú társadalomtudományi, pedagógiai vagy a művészetek területén szerzett végzettséggel rendelkeznek, egyre gyakrabban fordulnak segítségért az állami foglalkoztatási szolgáltatásokhoz. Ez az odafordulás arra kötelezi a portugál kormányt, hogy olyan új képzési módszereket és eszközöket dolgozzon ki, amelyek fejlesztik ezeknek az embereknek a személyes és szakmai készségeiket, és ismét lehetővé teszik a foglalkoztathatóságukat.

Szorosan kapcsolódik ehhez az elképzeléshez a Lisszabonban értekező Európa Tanács állásfoglalása is, amely azt erősítette meg, hogy stratégiai szempontból döntő fontosságú, ha a portugál képzési és foglalkoztatási politika fejleszti az egyének készségeit olyan területeken, mint az információs és kommunikációs technológiák és számítógépes készségek, ezzel ugyanis az alkalmazottak mobilitását segíti elő.
Mindennek következményeképpen a kormány úgy döntött, hogy elkészít egy akciótervet, amelyben megfogalmazza azt a koherens és globális stratégiát, amely szükséges az egész életen át tartó tanulásra. A program nem csupán a képzésszolgáltatókat mobilizálja, hanem azokat is, akik a szociális szolgáltatásokban, az iparban és a gazdaságban dolgoznak. A cél az, hogy megszüntessék a hiányosságokat azoknak a készségeknek a fejlesztésében, amelyek az új gazdasághoz szükségesek.
A program konkrét kritériumokat tartalmaz a munkanélküli szakemberek képzésére és az ilyen jellegű képzőtanfolyamok vezetésére vonatkozóan. Az átképzések, továbbképzések elsődleges célja az, hogy úgy növeljék a képzésben résztvevők meglévő alapkészségeit, hogy olyan területeken tanítanak nekik új készségeket, mint az információs és kommunikációs technológia vagy az üzletvezetés. A kurzusok időtartama 380 és 450 óra között mozoghat, valamennyi kurzusnak rugalmas, moduláris tantervszerkezete és saját képzési útvonala van.
Ezeknek a tanfolyamoknak a résztvevői elsősorban azok közül az aktív dolgozók közül kerülnek ki, akik magasabb szintű képesítéssel rendelkeznek, munkanélküliek, és regisztrálva vannak munkanélküliként a foglalkoztatási központokban. A kurzusokba bekapcsolódhatnak az általános és középiskolai tanárok is.
A képzőszervezetek képzési szerződést kötnek a képzésben részt vevő személyekkel, akik a tanfolyamok elvégzéséről bizonyítványt kapnak. Azok az állami intézmények, illetve az indításra jogosultságot szerző magánszervezetek, amelyek tanfolyamokat kívánnak szervezni, azon szabályok szerint folyamodhatnak pénzügyi segítségért, amelyeket az Európai Szociális Alaptól elnyerhető támogatások szabályozására fektettek le.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten