Újdonság az e-learning területén
Ferenczi Anita
2004/07/27 12:04
1189 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az új-zélandi fejlesztésű AuthorIT szoftver nem csupán egyszerűsíti az anyagok elektronizálást, de lehetővé teszi a single source publishing alkalmazását, azaz egy forrásból több médiára képes publikálni, ami több más terület mellett, igen hatékony az elektronikus tananyagfejlesztés, az e-learning területén.

Dokumentum- és papírhegyek, eltérő formátumok és platformok, bonyolult hozzáférési utak - általában így néz ki a legtöbb intézménynél a "papírmunka" és az adatok tárolása. Még ha léteznek is egységesített megoldások, általában azt sem használják mindenre kiterjedően. Az indok legtöbbször az, hogy nagyon sok és nehézkes pluszmunkával járna minden adat elektronizálása, ráadásul mivel hiányzik az egységes megoldás, a különböző helyekről származó elektronizált anyagok sem kompatibilisek egymással. Az új-zélandi fejlesztők részvételével július elején rendezett - egyelőre zárt körű -konferenciát az AuthorIT szoftverház hivatalos magyarországi viszonteladója, a Median Webdesign Kft és a BABIKSZI Kft, "AuthorIT - közös nevező a tartalomkezelésben és publikálásban" címmel.

A rendezvényen elhangzottakból kiderült, hogy az AuthorIT - amellett, hogy kezelése nem igényel nagyobb felkészültséget, mint ami például egy szövegszerkesztő használatához kell - standardizáltan képes létrehozni, tárolni és szerkeszteni a tartalmakat. Képes importálni a már meglévő, különböző formátumú tartalmakat, verziókövető funkciója egyszerűsíti a változtatások létrehozását és integrálását a meglévő anyagba; egy forrásból több médiumra képes tartalmat publikálni (papír, elearning, web, CD stb.), és a párhuzamos munka sem gond, mivel egyszerre többen is dolgozhatnak egy-egy anyagon. További előnyt jelent, hogy alkalmazása idő- és költségcsökkentő hatású a tartalom újrafelhasználásának és a több médiumra való alkalmazásnak köszönhetően; a publikált tartalom jól struktúrált, könnyen áttekinthető és befogadható. És talán, ami az egyik legfontosabb: a tananyagíróknak - egy adott sablonnak köszönhetően - nem kell a külsőségekre, megjelenési formákra koncentrálni, ami elvonhatná figyelmüket és idejüket a tartalmi munkáról.

Az érintett cégek az AuthorIT technológiai hátterével, az eTr@iner védjeggyel ellátott oktatási módszertannal dolgoznak az elektronikus tananyag-fejlesztési és oktatási projektekben. A módszertan a szerzők hatékony munkájától kezdve a létrehozott tananyagok oktatási felhasználásáig lefedi a képzési rendszer funkcióit. Eddig ezer oldalas nagyságrendben dolgoztak fel banki és biztosítási területen használt hazai és nemzetközi tananyagokat, melyet egyidejűleg nyomtatott tankönyv és webes (intranet, internet) formában, valamint online keretrendszerekben egyaránt használnak a megrendelők; így a példák alapján bizonyosnak tűnik, hogy a rendszer és a módszertan a közoktatás számos területén szintén sikeresen és hatékonyan alkalmazható lehetne.

Kép forrása

  • www.rolla.k12.mo.us

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten