BorsodChem oktatási program
2012/10/24 10:53
2145 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Idén szeptemberben hatodik évadába lépett a BorsodChem nagy sikernek örvendő, a Kazincbarcikán és környékén élő gyermekek számára szervezett oktatási programja. A 2007-ben elindult kezdeményezés célja, hogy megszerettesse a kémiát a tanulókkal, és azáltal, hogy betekintést enged számukra a kazincbarcikai gyár működésébe, alapszinten megismertesse velük a vegyipar társadalmi és gazdasági jelentőségét. A program 2012-től megújulva folytatódik annak érdekében, hogy hozzájáruljon a BorsodChem és az egész vegyipar magasan képzett szakértői bázisa utánpótlásának biztosításához.

kemia_05_520 A BorsodChem az elmúlt évek során a város valamennyi oktatási intézményével szoros szakmai kapcsolatot alakított ki. A vállalat 2009 óta minden évben kémia és fizika szakkört indít hatvan diák számára jó nevű és elkötelezett helyi tanárok bevonásával. Örvendetes, hogy a szakkör iránt érdeklődők száma évről-évre növekszik. A BorsodChem a természettudományok iránti széles körű érdeklődés megteremtése érdekében – egyetemi professzorok és saját szakemberei bevonásával – rendszeresen tart az iskolások számára pályaválasztási tanácsadási napot is.

A vegyipari vállalat az oktatási program keretében gyárlátogatásokat is szervez a diákok számára, amelyek során a gyerekek betekintenek a gyár mindennapjaiba, valamint megismerik az alapvető termelési és technológiai folyamatokat. A vállalat célja, hogy néhány éven belül a város mintegy 7500 diákjának mindegyike elmondhassa, „Én már jártam a BorsodChemben!” 2007 óta minden évben csaknem félezer látogató, összesen közel 2500 gyermek és 30 tanár jutott el a gyárba.

Egyértelmű siker

A program egyértelmű sikerét mutatja, hogy elindítása óta – a tanárok visszajelzései alapján – megháromszorozódott a kémia és más természettudományok irányában továbbtanulók száma. A gyermekek közül az óvodások rajzversenyeken, az iskolások pedig kémia és környezetvédelmi versenyeken hasznosították az elméleti és gyakorlati tudásukat. A tanulmányi eredmények mellett a BorsodChem kezdeményezésének eredményességét bizonyítja az is, hogy 2011-ben – a Kémia Nemzetközi Évében – a Magyar Adományozói Fórum a programot elismerő oklevéllel jutalmazta a „Legnagyobb hatást elérő társadalmi befektetési program” kategóriában.

Az oktatási program 2012-ben új programelemekkel bővül, a hangsúlyt idén a biztonságtechnikára helyezik. Ősszel ismét várják az óvodás és iskolás csoportokat a gyárlátogatásra, 2013 tavaszán pedig ellátogatnak a város valamennyi oktatási intézményébe, majd a 2012/13-as tanévet ismét egy nagyszabású évzáró partival búcsúztatják.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten