Útlevél a szakmai gyakorlatokhoz I
2004/12/14 20:45
590 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Minden, amit az Europass-ról tudni érdemes

Minden, amit az Europass-ról tudni érdemes

Összehasonlíthatóság

Az Európai Unióban egyre bővülnek a magyar fiatalok lehetőségei külföldi tanulmányok folytatására és külföldön történő munkavállalásra. A külföldi munkatapasztalattal rendelkező munkavállalók iránt mindinkább nő a kereslet. Jobbak az esélyei a munkaerőpiacon annak a munkavállalónak, aki nemzetközi munkavégzési gyakorlattal és tapasztalattal rendelkezik. Mind több és több hazai szakmai képzést végző intézmény köt szerződést külföldi partnerrel, hogy diákjai, hallgatói és dolgozói részére külföldi szakmai gyakorlatot biztosítson. Az Európai Unió országainak oktatási és képzési rendszerei azonban számos szempontból eltérnek egymástól: a végzettségek és a hozzájuk kapcsolódó elméleti, gyakorlati tudás sok esetben mást és mást takar. A tagállamok közötti munkavállalási és tanulmányi célú mobilitás támogatása érdekében kidolgozták az ún. Europass portfoliót, a végzettségek és kompetenciák összehasonlíthatóságát nagymértékben segítő egységes dokumentumcsomagot, amelyet az állampolgárok önkéntes alapon használhatnak külföldi tanulás vagy munkavállalás esetén.

Europass Szakképzés dokumentum

A 2005 elején bevezetésre kerülő, öt dokumentumból álló Europass portfolió egyik eleme az átdolgozás alatt álló Europass Mobilitási Igazolvány, amely jelenleg Europass Szakképzés néven ismert. Ez tulajdonképpen egy különleges, három külföldi szakmai gyakorlati képzés igazolására alkalmas "útlevél". A dokumentum az Európai Unióban 2000. január 1. óta használatos, és már 50.000 felett jár azoknak a kedvezményezetteknek a száma, akik éltek ezzel a lehetőséggel. Magyarországon 2004. október 1-től indították útjára hivatalosan az Europass Szakképzést, de már közel 250-en jutottak hozzá. Fontos tudni, hogy 2004. május 1-ig visszamenőleg igényelhető a dokumentum.A 16 oldalas, A/5-ös formátumú, kék füzetnek magyar nyelvű változata nem jelent meg, csak a korábbi, 15 tagú EU hivatalos nyelvein érhető el.

A külföldi szakmai gyakorlatokra és gyakorlatorientált képzésekre született az "európai képzési út" elnevezés. Ahhoz, hogy egy európai képzési útra Europass Szakképzés dokumentumot lehessen kiállítani, az szükséges, hogy a küldő intézmény a vonatkozó törvények, eljárások és gyakorlat szerint elfogadja saját képzésének részeként a külföldi szakmai gyakorlatot; a külföldön szakmai gyakorlatot végezni kívánó személy anyaintézménye szerződést kössön a fogadó külföldi partnerintézménnyel, amely szerződésnek tartalmaznia kell a külföldön letöltendő szakmai gyakorlat tartalmát, célját, időtartamát stb.; a fogadóintézményben a külföldön szakmai gyakorlatot végezni kívánó személy mellé egy mentort jelöljenek ki, aki segíti, tájékoztatja és nyomon követi az ő tevékenységét a külföldi szakmai gyakorlat ideje alatt. Az Europass Szakképzés dokumentum minden, a fenti feltételeknek megfelelő európai képzési út esetében kiadható, tekintet nélkül annak finanszírozási hátterére. Így a Leonardo szakmai gyakorlatok, a szakiskolai mobilitási program keretében zajló gyakorlatok, egyéb támogatási programok, illetve intézményközi együttműködések esetében is egyaránt igényelhető a dokumentum. Folytatjuk...

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten