vBroker - interaktív tananyag a pénzpiac megismeréséhez
Abonyi-Tóth Andor
2004/08/24 12:14
1049 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Rendhagyó módon egy olyan e-tananyagot ajánlunk olvasóink figyelmébe, ahol a pénzpiaccal kapcsolatos fogalmakat ismerhetik meg. A szépen megvalósított, technikás portált a tananyagkészítők figyelmébe is ajánljuk.

Bevezető

A legutóbbi  felmérések szerint az általános iskolások többsége olyan állásról álmodozik, ahol kevés munkával - lehetőleg tanulás nélkül - rengeteg pénzt lehet keresni, és példaképüknek sem neves, elismert sportolókat, tudósokat, művészeket, közéleti személyiségeket tartanak, hanem olyanokat, akik - akár csalás, sikkasztás árán is - gyorsan meg tudtak gazdagodni. 

Mivel valószínűsíthető, hogy álbrókeri állásokat a jövőben sem fognak kiírni, és a jól jövedelmező (1 hónap alatt 1 millió forintot kereshetsz típusú) külföldi álláshirdetésekről is sorra kiderül, hogy átverésekről van szó, sokak számára fájdalmas hírt kell bejelentenünk: tanulni bizony kell, mi több, folyamatosan és élethosszig  kell.

Ebben a folyamatban segíthetnek különböző távoktatási tananyagok, amelyek segítségével önállóan sajátíthatunk el plusz ismereteket, vagy a szakmánkban történő előrejutás céljából, vagy egyszerűen a tudásszomjunk oltására, már ha van nekünk ilyen.

Persze aki inkább álbrókeri állásra pályázik, véletlenül se nézze meg a http://www.vbroker.hu/ címen található oldalt, mert itt bizony valamennyi tudás is ráragadna, és hipp-hopp máris nem kellene csalni a tisztes kereset eléréséhez....

A kissé cinikusra sikeredett bevezető után ismerkedjünk meg a portállal.

A vBroker portál

"A vBroker honlap célja, hogy a ma elérhető legmodernebb technológia felhasználásával interaktív tananyagot nyújtson felhasználói számára. Így játszva ismerheted meg a pénzügyi piacok működésének elméletét, tudásodról pedig tesztek segítségével adhatsz számot. Sőt, ha sikeresen elvégzed a tanfolyamot, szaktudásod igazolására megkapod a vBroker erről tanúskodó diplomáját is. " olvashatjuk az  AITIA Informatikai Rt. által készített portál  ismertetőjében.

A BME MBA képzése alapján által összeállított tananyag ideális azoknak, akik jobban meg szeretnének ismerkedni a tőzsde világával, a pénzügyi piacok működésével.  A témacsoportok után a virtuális bróker teszt keretében vizsgáztat, s minden sikeres vizsgával egy lépéssel közelebb kerülhetünk a virtuális tőzsdeügynöki diploma megszerzéséhez.

Tudjuk, hogy az igazán sikeres e-tananyagokban a tanultakat azonnal ki is próbálhatjuk, de hogy lehet ezt megvalósítani egy a pénzpiaccal foglakozó tananyag esetén?  A portál készítői nagyszerű megoldást találtak erre, elindították a virtuális tőzsdejátékot, ahol a megkötött ügyletek alapján mi magunk is befolyásolhatjuk az árfolyamok alakulását, sőt a legjobban teljesítő játékosok még tárgyjutalomban is részesülnek.  (Figyelem! Az újabb játék augusztus 24-én indul!)

Paula és Christopher

A honlapon történő navigációt egy csevegő ügynök, úgynevezett chatterbot segíti, amely szintén kiváló megoldás. Jelenleg két ügynök közül választhatunk, akivel magyar nyelven beszélgethetünk, kérdezhetjük a tőzsdéről.

Ekkor válaszként valószínűleg a tananyag egy oldalát jeleníti meg, illetve szöveges utasításokkal is navigálhatunk, tehát ha a linkek oldalra szeretnénk jutni, elég begépelnünk, hogy linkek.

Az ügynök segítségével játékos, párbeszédes formában végezhetjük el a tananyagot, de ő az, aki segíthet a részvény-ügyleteknél is, valamint privát dolgokról is elcseveghetünk vele, bár ebben az esetben igen érdekes reakciókra (is) számíthatunk. (A kommunikációs ágensekről hamarosan külön cikkben is foglalkozunk.)

Leckék

 A tananyag jelenleg a következő témaköröket érinti:  pénzügyi piacok, értékpapírpiacok, pénzügyi piacok intézményei,  a tőzsde, értékpapírok, a váltó, a kötvény, a részvény, egyéb értékpapírok, tőzsdei azonnali értékpapírügyletek, tőzsdeindexek, tőzsdei határidős ügyletek, csereügyletek, opciós ügyletek, opciós stratégiák, fizetési módok.

Minden lecke egy tömör összefoglalással indul, ahol elolvashatjuk a lecke leírását, célját és tartalmát, és láthatjuk, hogy kb. mennyi idő szükséges a lecke elsajátításához. Ez átlagban 25-30 percet jelent.

A navigációs eszközökkel oldalanként haladhatunk a tananyagban, a lecke elejére/végére  ugorhatunk, illetve megtekinthetjük az előző/következő leckét is. Az oldalak között elhelyezhetünk egy könyvjelzőt is, amelyhez bármikor visszatérhetünk.

A kiemelt fogalmakra kattintva egy felpattanó ablakban elolvashatjuk az adott fogalom magyarázatát, majd folytathatjuk a tananyag feldolgozását.

A lecke elvégzése után tudásunkat próbára tehetjük a teszt segítségével, amelynek eredményétől függően az ügynökünk javasolja/ nem javasolja a következő leckére ugrást, sőt egyéb pimasz megjegyzéseket is tehet. pl. Kifogott rajtad, mi...? 

A tananyagot bátran ajánljuk mindazoknak akik a híradásokban oly gyakran hallott fogalmakkal - mint annuitásos kötvény, bessz, BUX-index, határidős piac, jegybanki alapkamat, opció - egy élvezetes környezetben, könnyen feldolgozható tananyag segítségével szeretnének megismerkedni.

Tőzsdejáték

A tőzsdejátékban egy virtuális tőzsdén kereskedhetünk virtuális pénzzel, virtuális részvényekért és virtuális haszonért.

A portfolió összeállításához 1.000.000 forintos kezdőtőkét kapunk. A tőzsde a klasszikus tőzsdék szabályai szerint működik, vagyis a  program ugyanazzal az algoritmussal próbálja összepárosítani a megfelelő vételi és eladási megbízásokat, mint ami a világ vezető tőzsdéin is működik.

Brókerünknek a  valódi tőzsdei megbízásokhoz hasonló formájú megbízásokat adhatunk. A játékot még izgalmasabbá teszi, hogy az ellenfelek között szerepel néhány virtuális ügynök is, aki ugyanakkora pénzösszegből gazdálkodik, mint a játékosok, csak éppen nem ember irányítja őket, hanem  mesterséges intelligencia.

Jó tanulást (és játékot) kívánunk mindenkinek!

Abonyi-Tóth Andor

Forrás, ajánlott linkek:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten