Vedd könnyedén a tanulást!
Érsek Dóra
2007/10/18 17:10
850 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az érettségi, felvételi előtti hosszú hónapok alatt, az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy annyi a tanulnivaló, hogy már nem győzi energiával. Már pedig mese nincs, tanulni kell, s hogy ezt könnyedén, gyorsan és hatékonyan akarod megvalósítani, sajátítsd el az alábbi gyorsolvasási technikákat. Persze, olvasni akkor is jó, ha nem éppen muszájból csináljuk, hiszen bármilyen formában is vesszük birtokba a tudást, az olvasás az egyetlen, ami nélkül az ember csak félkarú óriás.

Az ismeretek megszerzésének egyik legbiztosabb forrása, ha az ember olvas, olvas, és megint csak olvas, vagyis, tudomásul kell venni, hogy az információk nem szállnak csak úgy bele a koponyánkba. S abba se nagyon reménykedjünk, hogy a lefekvés előtt a párnák alá helyezett történelemkönyvből valami csoda folytán reggelre átvándorol a második világháború minden eseménye a szürkeállományunkba. Jó lenne persze, ha így lenne, na de nem így van, tehát felkell kötni rendesen a nadrágot, hogy felkészültek legyünk azokra a napokra, amikor úgy mond érettekké válunk. Nem marad hát más megoldás, mint hogy kezünkbe vegyük a könyveket, és neki lássunk a tanulásnak. Persze, ehhez nyilván rengeteget kell olvasni, na meg újraolvasni az évekkel ezelőtt tanultakat, de nem megy másként, ezt itt most lemerem szögezni, félre tehát az álmodozással, és kezdjünk bele az olvasásba! 

S az olvasáson belül is a gyorsolvasás elsajátításába. Nem állítom persze, hogy ez elsőre fog menni, és nincs hozzá szükség nemi gyakorlásra, de biztos, hogy ha az ember ráérez a lényegre, akkor nem lesz gond az ismeretek feldolgozásával. A gyorsolvasást ugyanúgy tanulni kell, mint bármelyik tantárgyat, s ez is akkor működik jól, ha időt fordítunk a gyakorlására. A gyorsolvasás könnyed használatára és megtanulására több módszeren át vezet az út. Itt most csak néhányat mutatunk be, hiszen embere válogatja, hogy kinek, melyik módon sikerül a legkönnyebben megtanulni gyorsan olvasni, s talán az alábbiakban ismertetett technikák közül nektek is segít valamelyik a tanulásban. Az első gyorsolvasási módszer, igazából inkább csak egy jó tanács, hagyjunk fel az olvasás során a hangos, vagy éppen suttogó, motyogó felolvasással.

Ez ugye az olvasás elsajátítása során, vagyis az általános iskola alsós évfolyamában eltöltött évek alatt még oké volt, de most már nincs gondunk a szavak kiejtésével, vagy az összefüggő olvasással, szóval a mormolás már nem kell. Az agyunk sokkal gyorsabban felfogja a látott szöveget, mint azt mi kiejtenénk, tehát biztos lehetsz benne, hogy ha lemondasz a szöveg hangos felolvasásáról, akkor gyorsabban megy majd az olvasás, és hamarabb megérted a világháborút. A következő lehetőség, szintén érdekes, viszont hatásos. Vagyis, olvassuk el a szöveget a lehető leglassabb tempóban, miközben tudatosítjuk a fejünkben, mindezt azért csináljuk, hogy megszabadítsuk magunkat a lassú olvasás szokásától. Nyilván, ilyenkor azt kell erősíteni magunkba, hogy milyen jó lenne gyorsabban olvasni, viszont az egész folyamat végén eljutunk oda, hogy amikor nem a lassú olvasást gyakoroljuk, akkor gyorsabb fogunk olvasni, mint ahogy azt tettük korábban. 

S végül a gyorsolvasás alaptechnikáját is használhatjuk, persze ehhez több gyakorlásra van szükség, mint az előzőekhez, szóval a módszer elsajátításához le kell mondanunk a balról jobbra olvasásról. Gyorsabban átlátunk egy mondatot, ha annak közepére helyezzük a tekintetünket, majd két-három függőleges vonallal hasábokra tagoljuk azt, és a vonalak mentén lévő szavakat próbáljuk meg átfogni egy-egy pillantással. Ha ez már jól megy, akkor tekintetünket továbbra is helyezzük középre, és megpróbálkozhatunk a sorok átlátásával. Tudom, hogy ez így elsőre nem tűnik valami egyszerűnek, de ez is csak gyakorlás kérdése, s ha valami hatékony tanulási módszerre van szükséged, akkor próbáld ki bátran, szerintem a második világháborúnak sem lesz ellene kifogása.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten