Véges összegek vizsgálata Derive-val
Tarcsay Tamás
2007/11/14 13:16
845 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy korábbi írásunkban a teleszkópikus összeg módszerével megoldható feladatokat adtunk közre. Ezek mind véges összegekre vonatkoztak. Most megnézzük, hogy ezek hogyan vizsgálhatók a Derive programmal.

A kiindulásul választott KöMaL feladatban az alábbi véges összeg szerepelt:A kiindulásul választott KöMaL feladatban az alábbi véges összeg szerepelt:

Ez két módon is bevihető a Derive munkalapjára. Az első módszer szerint megadunk egy általános tagot, majd az Analízis menüpont Összegképzés alpontját választva elkészítjük az összeget:

(A harmadik lépésben az a(n) függvénynek definiáltuk a vizsgált összeget..) A másik módszer szerint rekurzióval adhatjuk meg az a(n) függvényt:

Ezek után kiírathatjuk az   a(n) sorozat első néhány tagját:Ezek után kiírathatjuk az   a(n) sorozat első néhány tagját:

A tagok közelítő értékét az Egyszerűsítés menüpont Kiértékelés alpontjának választásával érhetjük el. Az a(n) sorozat határértékét az Analízis menüpont Határérték alpontjának alkalmazásával kaphatjuk meg. (A megjelenő panelben a Megadott pont helyére a végtelen jelét kell írni!)Az a(n) sorozat határértékét az Analízis menüpont Határérték alpontjának alkalmazásával kaphatjuk meg. (A megjelenő panelben a Megadott pont helyére a végtelen jelét kell írni!)

(Ez a megfelelő sor összege.)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten