Vers születik
Kormos Edit
2004/01/28 08:00
1645 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Éltél-e már át olyan belső feszültséget, kirobbanó érzelmet, hangulatot, amit versbe fogalmaztál, és a kötelezővé merevedett konvenciókat alkalmazva fejezted ki örömödet, fájdalmadat, elragadtatásodat? A kötött versforma el is vesz és hozzá is ad a leírt gondolatokhoz, ezért a Költő folyton keresi, kutatja a legalkalmasabb versformákat. Sorozatunk afféle útmutató a versformák rengetegéhez...

A vers születése 1. - Weöres Sándor versformái

Weöres Sándor 1939-ben doktorált A vers születése című disszertációjával. Ebben az önvallomásszerű értekezésben beszél a vers keletkezéséről, az élményről, az ihlet kedélyállapotáról, a vers kialakulásáról, mely inkább ösztönös, és a kidolgozásról, mely inkább tudatos folyamat.

A vers születése 2. - Csokonai Vitéz Mihály versformái

Csokonai Vitéz Mihály rendkívül sokszínű életművében a felvilágosodás korának minden stílusiránya előfordul. "Verselési gyakorlata pedig kétségkívül minden kortársáénál kitűnőbb, precízebb, elannyira, hogy szinte különválik tartalmától, s játékos önállósággal érvényesül" (Horváth János: A magyar irodalom fejlődéstörténete).

Néhány jó tanács profi és amatőr költőknek - Horatiustól

Nagy mesterek tanácsait mindig érdemes megfontolni, még ha nem is kell fenntartások nélkül elfogadni mindet. Különösen, ha a tanácsok több ezer évesek, hiszen a több ezer év alatt nagyot fordult a világ. De még így is akad köztük nem egy hasznavehető, ráadásul érdekes játék méregetni magunkat egy régi kor tükrében. Tégy most így Te is, és szegődj Horatius nyomába!

Haiku - A pillanat költészete

A haiku több mint versforma: önálló műfaj. Szülőhazájában csak azokat az 5-7-5-ös sorképletű verseket nevezik így, amelyek a természet ábrázolásán keresztül mély filozófiai, lélektani tartalmat sugallnak. A tréfás, alkalmi bökverseket (szenrjú), vagy az élet utolsó pillanatában írt búcsúverseket (dzsiszei), bár a versformájuk azonos, mégsem nevezik haikunak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten