Versszínház - rendhagyó irodalomóra
Varga Szilvia
2010/05/06 14:34
1469 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Irodalom-és történelemtanárok számára is érdekes lehetőséget kínál Turek Miklós egyszemélyes versszínháza. A fiatal színész hat esztendeje járja az országot négy klasszikus magyar költőről készített versszínházi előadásával. Az előadások számos budapesti és vidéki középiskolában, könyvtárban, művelődési házban teremtettek lehetőséget arra, hogy a diákok és tanáraik "személyesen" találkozhassanak Faludy Györggyel, József Attilával, Radnóti Miklóssal és Petőfi Sándorral.

Egyszemélyes, komplex színházi előadásban idézi meg Faludy György, József Attila, Radnóti Miklós és Petőfi Sándor életét és költészetét Turek Miklós, fiatal színész. Az előadások – minimális kellékkel és díszlettel – nem csupán a nagy költők verseit hozzák el a közönséghez. Szándékuk, hogy a költők és költészetük egészét ragadják meg, s a színház nyújtotta eszközökkel teremtsenek lehetőséget a befogadás és a katarzis élményére.

A versszínház szerves részét, hátterét képezik Nágel Kornél grafikusművész metszetei. A művészeti ágaknak – az irodalomnak, a képzőművészetnek és a színháznak – e szerencsés találkozása módszertanilag és pedagógiailag is számos lehetőséget kínál az érdeklődő pedagógusoknak.  A monodrámák révén élményszerűvé és személyessé válik a versekkel való találkozás, hiszen a hallgatóság „bekerül” abba a korba, melyben a felidézett költő élt és alkotott. Turek Miklós kiemelten fontosnak tartja, hogy az előadások – rendhagyó irodalomóraként - minél több középiskolába eljussanak, és a fiatal generáció körében népszerűsítsék a verseket, magát az irodalmat.

Az érdeklődőknek az előadások minőségét igazoló digitális referenciamunkákat is el tudnak küldeni, hogy segítsék munkájukat. Abban az esetben is érdemes együttműködési lehetőséget keresni, ha valaki anyagi megfontolásból nem tudja elvinni az előadást a diákjainak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten