Versünnep Attiláért
2005/04/12 10:45
1346 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Versmondó verseny - ezúttal profik között. Színvonalas megmérettetés zajlott színészeink között, kik azért igyekeztek, hogy kiderüljön: ki szaval legszebben József Attilát. A verseny a költő születésének 100. évfordulóján ért véget.

Versünnep volt ez a javából közönségnek, zsűrinek, résztvevőnek egyaránt. Nem is könnyű eldönteni, kié volt a hálásabb feladat, hiszen József Attila verseit hallgatni is, elmondani is egyaránt élmény. Talán a zsűri volt a szokottnál is nehezebb helyzetben, mert választani a sok megindító előadás között, na az nem lehetett egyszerű feladat.

A 258 versenyzőből (195 magyarországi résztvevő mellett 63 határainkon túlról érkező művész is benevezett) a többfordulós versünnep utolsó körére már csak tizenketten maradtak, kik azért álltak ki hétfő este a Veszprémi Petőfi Színház színpadára, hogy eldőljön: ki közülük a legjobb versmondó.

A tét óriási volt. Egyrészt azért, mert magas volt a díj összege, másrészt (és művészek között ennek nagyobb az ázsiója) pedig azért, mert igen magas a művészi rangja annak, aki legszebben tudja szavalni József Attila verseit.
Menszátor Héresz Attila és Kondor Katalin A zsűri tagjai csaknem két órán keresztül tanakodtak, egyáltalán nem volt irigylésre méltó a feladatuk. Albert Zsuzsa, író, költő, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője, Gyurkovics Tibor, író, Hegyeshalmi László, a Veszprémi Petőfi Színház örökös tagja, Illyés Mária, irodalomtörténész, Illyés Gyula leánya, Kalász Márton, író, a Magyar Írószövetség elnöke, Korbuly Péter, a Magyar Rádió bemondója, Molnár Piroska, színművész, Papp Sándor, a Veszprémi Egyetem professzora és Praznovszky Mihály irodalomtörténész szinte késhegyig menő vita után jutott döntésre. Legjobbnak a fiatal, szabadúszó színművészt, Menszátor Héresz Attilát találták, kinek Kondor Katalin rádióelnök adta át a 2 millió forintos fődíjat.
Szűcs Nelli, a határon túli művész az előkelő második helyen végzett, míg a harmadik helyezettnek járó elismerést Németh Judit színművész vehette át. A legjobb határon túli előadónak pedig Váta Lóránt bizonyult.
Nem lett volna igazságos, ha az est végén nem osztanak ki több különdíjat is. Így részesült jutalomban Mohai Gábor, ki Mádl Dalma asszonytól vehette át kitüntetését, s így lett jutalmazott Németh Judit és Papp János is.

A bejutott művészek a középdöntők során szabadon választott verseket is mondtak. Közülük Bálint Márta, Ambrus András és Fábián Enikő előadását ismerte el a Magyar Rádió, valamint Kondor Katalin rádióelnök különdíjban részesített két, a döntőbe be nem jutott határon túli művészt: Bandor Évát és Csonka Ibolyát.

Forrás: RADIO

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten