Vissza a padba!
Szendrei Judit
2005/09/12 16:01
1375 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mindenki csak az elsősökkel van elfoglalva, ha iskolakezdésről esik szó. Pedig a nagyobbaknak is nehéz visszaszokniuk a regulába, amit az iskola jelent. Mit tehetünk mi, szülők, hogy gyermekünknek zökkenőmentesebben induljon az éve?

A nagyoknak sem könnyű!

Nekünk, felnőtteknek is nehézséget okoz, hogy egy rövid nyári szabadság után visszatérjünk munkahelyünkre és újból teljesítsünk ott. A gyerekek sincsenek másként ezzel, sőt nekik még nehezebb az, hogy sok szabadidő és kötetlen, vidám program után most hirtelen kötöttségek sorozata várja őket. Egyik nap még együtt lógtak a haverokkal, a másikon peeig már csörög az óra és mehetnek az iskolába, cipelhetik a könyveket, és igazodhatnak akár új tanárokhoz,új időbeosztáshoz. Ez olyan, mintha egy felnőtt minden évben új főnököket kapna és mindig változtatnának a munkarendjén.

A felnőttnek is figyelni kell

Egy 4 gyermekes édesanya "zacskós idénynek" hívja az iskolaévet. Ilyenkor a gyerekeknek zacskókba porciózza az uzsonnát, minden reggel 5 zacskó készül. Aztán este belenéz a táskába, és bizony néha nem egy landol a kukában. A gyerek bele sem kóstolt. A szüloőktől is nagy odafigyelést igényel az, ha a gyerek, vagy a gyerekek újra elkezdik az iskolát. Be kell érni időben, a csöngetés előtt, különben csemeténket miattunk kapják le a tíz körméről. Figyelni kell arra, hogy mit kell még beszerezni, van-e elég zsebpénz, tízórai, vagy éppen jó-e még a tavalyi tornacipő.

Átállás - de hogyan?

A gyereket a jó iskolákban segítik az átállásban. A valóban emberléptékű helyeken az első hétre még kirándulást, vagy más közös programot szerveznek, múzeumba, kiállításra mennek, esetleg meglátogatnak valamilyen intézményt ami a tanulás részét képezi. A "versenyistállókban" azonban nem adnak időt az átállásra. Egyik napról a másikra kell a gyereknek visszaemlékezni az előző évi tananyagra. Az ilyen iskolákba járó gyerekek krumplival a gyomrukban, már augusztus utolsó hetében olvasnak, magolnak, és stresszel telve mennek az iskolába. Lehet, hogy szüleik büszkék a gyerek szorgalmára, de a gyerek lelkének nem tesz jót ez a felfokozott stresszállapot. A legrémesebbek azok a tanárok, akik az év első napján a sárba tiporva a gyerekek összes életkedvét azonnal dolgozatot íratnak az előző évi anyagból, bizonyítva ezzel, hogy a gyerek nem tud semmit. Én azt gondolom, az ilyen tanár sem tud semmit. A tanulásról, az emberi elme működéséről, a gyerekről, bizonyosan nem.

Mit tegyen a szülő?

A szülő is könnyebbé teheti a gyereknek az átállást, ha segít neki ragaszkodni a keretekhez, amibe az iskola helyezi a gyermeket. Segít neki felkelni reggel, támogatja abban, hogy segít az elős napokban összerakni a cuccokat, ellenőrzi az órarendet, és a könyvlistát, egyszóval figyel arra, mit csinál a gyerek. Egy jó indulás - főleg új iskolában - megalapozza az egész évi felkészülést.

Forrás

  • Harmonet

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten