VRML formátumú kémiai információk
Kovács Barna
2006/09/26 08:00
933 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A molekulák száma hatalmas és a vegyületek igazi titkai a térbeli elrendezésükben rejlenek. A VRML formátum lehetővé teszi molekulák és más szerkezetek háromdimenziós megjelenítését webes felületen egy speciális böngésző program segítségével.

A molekulák száma hatalmas és a vegyületek igazi titkai a térbeli elrendezésükben rejlenek. Annak ellenére, hogy ma már a pásztázó alagútmikroszkóp segítségével többé-kevésbé lefényképezhetjük a molekulákat, legtöbbet mégis a modelljeikből tanulunk. Számos kémiai modellformátum és modellezőprogram ismeretes. Ezek egy része ingyenesen, internetes környezetben használható és tökéletesen alkalmas a kémia tanításához vagy tanulásához.

A VRML (Virtual Reality Modelling Language) egy olyan leíró nyelv, melynek segítségével háromdimenziós, interaktív szerkezeteket, ún. világokat lehet építeni. A technikát a kémiában elsősorban molekulák megjelenítésére használják, de készültek műszereket, berendezéseket bemutató modellek is. A VRML formátum lehetővé teszi molekulák és más szerkezetek háromdimenziós megjelenítését webes felületen egy speciális böngésző program segítségével. Jelenleg az egyik legelterjedtebb VRML-néző a Cortona Player, mely ingyenesen letölthető a http://www.parallelgraphics.com/products/cortona/ címről. A telepítés pedig mindössze egy-két percet vesz igénybe és a program több szabványos web-böngészővel is képes együttműködni.

A kémiai modellek térbeli megjelenítése a VRML technológiának köszönhetően minden más technikánál interaktívabb lehetőség. A VRML formátum a 3D szerkezeteken kívül animációk megjelenítésére is képes, így reakciómechanizmusokat is tanulmányozhatunk háromdimenziós, virtuális valóságban.

A Cortona lejátszó kezelése egyszerű, hiszen néhány gomb segítségével kiválaszthatjuk a bejárás módját, majd az egérrel végezzük el a kívánt mozgást. A gombok működése röviden megtalálható a program tájékoztatójában a http://www.parallelgraphics.com/developer/products/cortona/help címen.

A VRML modellek óriási előnye, hogy igazi háromdimenziós élményt nyújtanak, a néző maga irányítja a látványt és ráadásul a szerkezetek igen kisméretű fájlok formájában állnak rendelkezésre.

VRML-modellek készítése online

A VRML molekulák megrajzolásához szükségünk van egy olyan programra, mely képes ebben a formátumban menteni vagy a leíró nyelvet ismerve akár magunk konstruálhatjuk meg a kívánt struktúra minden kis elemét. Egy, a kémiával fogalkozó felhasználók számára érdekes lehetőség a VRML File Creator for Chemical Structures weboldalon található program. A http://www2.ccc.uni-erlangen.de/services/vrmlcreator/index.html címen elérhető szolgáltatással magunk rajzolhatjuk meg a molekulákat egy kis, JAVAalapú szerkesztővel, majd beállíthatunk bizonyos látványtulajdonságokat (pl. gömb-pálcika megjelenítés, színek) és egy gombnyomásra el is készül a 3D molekula.

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten