W2K3 Resource Kit Tools II.
2004/11/08 12:03
885 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Van másik? Van, de azért ez egyelőre nagyon más(ik). Per pillanat a "Do more with less" jelmondat szó szerint érvényesül az új gyári segédprogram gyűjteményének tekintetében.

Sonar.exe

Hangzatos neve hasonlóan kellemes és új programot takar (prózaiabb neve is van persze: FRS Status Viewer). A replikációs forgalom és a forgalmat prezentáló gépek ellenőrzésére, naplózására, replikációval kapcsolatos alapos statisztikák készítésére használhatjuk. Egy multimaster replikációs modellt megvalósító címtárban (ilyen a w2k és w2k3 alapú címtár) a replikáció alapfontosságú és megkerülhetetlen, az adathozzáférés, a hibatűrés, terheléselosztás vagy a sebesség miatt egyaránt, telephelyen belül vagy kívül is. Szerencsére a replikációs folyamatok nagy része teljesen automatikus és minimális beavatkozást vagy optimalizálást igényel, de az ellenőrzésre és a hibakeresésre azért esetenként szükség lehet. Erre a célra szolgál ez a program. Természetesen a DC-kre célszerű telepíteni, de lehet XP vagy akár Windows 2000 Professional kliensről is használni a programot. Ami mindenképp szükséges, az a Microsoft .NET Framework vmelyik verziója. Ha viszont Windows 2000 Professional-en futtatjuk és a Windows 2000 Serverekkel kapcsolatos replikációt vennénk szemügyre akkor szükség lesz még a Ntfrsapi.dll állományra is a DC %systemroot%system32 mappájában. A program indítása után egy beállítópanelt kapunk, ahol a tartományt, a replikakészletet, és a frissítési időközt kell megjelölnünk vagy elfogadnunk a felajánlottakat. Rögtön megtekinthetjük az aktuális állapotot vagy akár be is tölthetünk egy már korábban lementett lekérdezést. Ezután jön a program fő ablaka, melyben táblázatos formában a replikációban résztvevő szerverek típusát vagy állapotának jellemzőit soronként illetve oszloponként (és nagyon részletesen) tudjuk megjeleníteni.
Az alsó géppel van egy kis probléma még… Ha a Resorce Kit Disk and Data Management Tools szekciójában kutakodunk tovább, szembetűnik két eszköz amelyeknél sokkal komplexxeb és elterjedtebb megoldások is léteznek adatmentés témakörben, de egyszerűségük akár kulcsfontosságú is lehet. Ezek a CD illetve DVD iró programok parancssorból: a cdburn.exe és a dvdburn.exe. Mindkettő csak image-t tud irni (*.iso), de mindkettő használható lemeztörlésre is.

VolRest.exe

Az előzőeknél valószínűleg lényegesen többet használt eszköz lesz a Volrest.exe (Shadow Copies for Shared Folders Restore Tool), amellyel a szerver megosztott mappáiban árnyékmásolatokat tudunk keresni illetve vissza tudjuk állítani a törölt vagy felülírt állományok előző verzióit, parancssorból. Miután egyszer már gondosan beállítottuk ezt a szolgáltatást (jól odafigyelve szabad lemezterületre és az időzítésre), elsőkörben keresünk a megosztásban:

Volrest w2k3common_work /s /ad /as /ah

Az adott megosztásban árnyékmásolatokat keresünk tehát, méghozzá mappákat (/ad), rendszerállományokat (/as), és rejtett (/ah) állományokat is. Ha nem használjuk ezeket a kapcsolókat, akkor ez utóbbi objektumok az alapértelmezés szerint szépen kimaradnak a keresésből.
A keresés eredménye Az itt most nem használt /b kapcsolóval egy egyszerűsített fomátumú eredményt kapnánk. Látható, hogy három változat is van ebben a megosztásban a példa agenda.doc fájlból, két módosított és egy törölt (ez már nem látható ezt csak úgy mondom ). Ezután, hátradőlve, láblógatva, kávéval a kezünkben visszállítunk, jelen esetben szeretnénk mindent, és természetesen célszerűen mindig egy másik mappába (mert lehetne éppen jelenleg is az állomány egy későbbi verziója ugyanilyen névvel, ugyanitt).

volrest w2k3common_work /r:C:Temp

Amennyiben az /e kapcsolót is használnánk akkor az üres mappák is visszállításra kerülnének. Jelen helyzetben - mivel több azonos állománynév is van -, egy újabb dilemma lép fel, érthető módon valahogyan át kell nevezni a visszállított objektumokat. Ez alapesetben zárójeles sorszámozással oldódik meg, ez a következő ábrán látszik.
A visszaállítás boldog pillanatai Ha ugyanezt a parancsot így adjuk ki:

volrest w2k3common_work /r:C:Temp /sct

akkor az árnyékmásolat időbélyege kerül az állománynévbe, egyszerűsítve a sorrendiség kiderítését.
A visszaállítás még boldogabb pillanatai Ha többféle állománytípusunk lenne, maszkolhatnánk is aszerint, hogy mely típusokat szeretnénk visszaállítani.

Ehhez a témakörhöz tartozik meg a VolPerf.exe (Shadow Copy Performance Counters) amely telepítése után lehetségessé válik az árnyékmásolatokkal kapcsolatos csokornyi mennyiségű teljesítményszámláló használata. Ami azért jó dolog, mert grafikusan ábrázolva kissé átláthatóbb lesz nagyobb mennyiség árnyékmásolat esetén az üzemeltetés mint az erre a célra szolgáló, beépített Vssadmin.exe nevű parancssori alkalmazással.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten