Washington katonái
2005/03/22 00:38
1622 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
George Washingtonhoz, az Egyesült Államok első elnökéhez kötődik egy legenda, miszerint katonái és serege olyan szegények voltak, hogy mikor át kellett kelniük a Potomac folyón, akkor felváltva kellett használniuk az evezőket, mert nem jutott mindenkinek. Ehhez a legendához kötődik ügyességi játékunk, ami önmagában is játszható, de alkalmas egy sorverseny részének is.
 • A játék pedagógiai célja: ügyességi játék két vagy több csoportban, egymással versengve, vagy egy csoportban, a csoport együttműködését fejlesztve.
 • Résztvevők száma: minimum 6 fős csoportokban érdekes.
 • Résztvevők életkora: 6 éves kortól
 • Játékidő: egy játék ideje a szabályismertetéssel együtt kb. 10 perc.
 • Helyigény: Tágas, nagy helyet igényel. A csoport feladata az előrehaladás. A feladat nehézsége és a játékidő a csoport előtt álló távolság hosszának függvénye, de ne legyen kevesebb 4-5 méternél. Nagyban függ a játszók életkorától is. Ha több csoport játszik, akkor az egyes csoportok közt 1,5 - 2 méteres térközre van szükség.
 • Kellékigény: A játszók létszámának megfelelő számú használt padlószőnyeg-darab, kiselejtezett lábtörlő, de megteszi az erre a célra hasznosított dobozkarton is. Minden résztvevőnek fejenként egy kartondarabra van szüksége: akkorára, amekkorán biztonságosan meg tud állni. Csapatonként egy darab evező vagy azt imitáló bot, farúd stb.
 • Az előkészítés fázisai, feladatai: A csapatok összeállítása, a játéktér kijelölése, start és célvonal kijelölése, a kellékek összegyűjtése.
 • Az előkészítéshez szükséges idő kb.: 5 perc, illetve a padlószőnyeg-darabok vagy dobozkartonok begyűjtéséhez szükséges idő
 • A gyerekek aktivizálásának lehetőségei: Játéktér kialakítása, evező kiválasztása, padlószőnyeg darabok vagy dobozkartonok begyűjtése.

A játék megnyitása, nyitánya

Meséljük el a legendát a szegény hadseregről, amelynek nem tellett evezőre, ezért felváltva kellett használniuk, úgy keltek át a folyón.

A játék menete

A csoport minden tagja egy vonalban helyezkedik el, mindenki egy-egy kartondarabon áll, egymástól kb. félméteres távolságban, kicsiknél közelebb. A sor leghátsó embere fogja a kezében az evezőt. Rajtra a csoport első tagja előreadja az evezőt, amely kézről-kézre, emberről-emberre halad a csoport első tagja felé, és közben mindenkinek tenni kell vele legalább egy evezőmozdulatot. Amikor az evező előre érkezett, és ezt az első kiáltással jelzi, akkor az utolsó ember egy kartonnal előrelép, az utolsó előtti ember mellé (ekkor ketten állnak egy kartonon), visszahajolva-visszanyúlva felveszi az üres kartondarabot, és azt is előreküldi. Amikor az eljutott a sor első tagjához, az előbbre dobja kb. fél méterrel, majd előrelép az üres kartonra és visszanyújtja az evezőt. Ekkor sorban mindenki előrelép egyet és sorban eggyel hátraadja az evezőt, és így halad a sor egy "kartonnyit" előre. Amikor az evező hátraér, rögtön indul újra előre, és kezdődik elölről.

A moderátor speciális feladatai

Figyelni, hogy a játékosok betartsák a szabályokat. Ügyelni a játékosok testi épségére. Lelkesíteni a csapatot vagy csapatokat

Értékelés, jutalmazás

Ha több csoport játszott, akkor az a győztes, amelyik előbb érte el a kitűzött célt, vagy haladt át a kitűzött célvonalon. Ha egy csoport játszotta, akkor egyszeri végrehajtás után üljünk le, értékeljük ki a feladatot, beszéljük meg, mi segítette, mi nehezítette a gyors előrehaladást, majd hajtsuk végre másodszor is. Ezután is értékeljük ki a végrehajtást, az együttműködés szintjét.

 • Szükséges biztonsági intézkedések: Hívjuk fel a játékosok figyelmét egymás testi épségének megóvására. A játéktér padlója ne legyen csúszós, mert az veszélyes lehet, amikor az egyik kartonról a másikra lépnek át. Ugrani nem szabad, csak lépni! Ha evező helyett botot, rudat, fát vagyunk kénytelenek használni, akkor előtte győződjünk meg róla, hogy nem szálkás, nem tüskés, sima tapintású.
 • Lehetséges továbbfejlesztések, variációk: Lehetséges a kartondarabok számának csökkentése a játék előtt, de akár a játék közben is, ha már belejöttek a gyors haladás trükkjeibe.

Képek forrásai

 • george-washington.visit-barbados.com
 • a szerző saját fotói

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten