Webes prezentáció készítése egyszerűen...
Abonyi-Tóth Andor
2004/12/01 10:20
3482 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Cikkünkben az Eric A. Meyer által készítet webes szabványokon alapuló S5 prezentációs rendszert mutatjuk be, amelyet akár így is reklámozhatnánk: Egyszerűen nagyszerű!

Bevezető

Gyakorta előfordul, hogy a tanórákon (konferenciákon, tanfolyamokon) felhasznált prezentációs állományokat a diákok/hallgatók számára az interneten is elérhetővé szeretnénk tenni. Mivel a prezentációkészítő szoftverek többsége támogatja a weben történő publikálást is,  a "Prezentáció -> HTML konverzió" megoldott, más kérdés, hogy az előállított kóddal mennyire vagyunk elégedettek. 

De mi lenne, ha a prezentációkészítésnél a webes szabványokból indulnánk ki, vagyis a "HTML -> Prezentáció konverziót" valósítanánk meg?  Bizonyára ezt a kérdést tette fel magában Eric A. Meyer is, amikor megalkotta az S5 rendszerét. (Az S5 a Simple Standards-Based Slide Show System rövidítése, amely egy egyszerű, szabványokon alapuló prezentációs rendszert takar.)

Az S5 háttere

Az S5 rendszer gyakorlatilag egy a tartalmat hordozó (X)HTML-állomány, néhány CSS stíluslapállomány és egy javascript kód együttese.

 

A prezentációt a képernyő alján látható  << és >> jelekkel, egérkattintással,  a space, enter illetve kurzormozgató billentyűkkel is lapozhatjuk. Az oldalanként történő lapozás mellett lehetőségünk van arra is, hogy egy adott oldalra ugorjunk. Ehhez vigyük az egeret a képernyő jobb alsó sarkába és a megjelenő legördülő menüből válasszuk ki a megfelelő oldalt! Amennyiben a ø linkre kattintunk, az oldalvázlat (nyomtatási) nézetére kerülünk.

Készítsünk prezentációt

Nem marad más hátra, mint hogy magunk is kipróbáljuk a rendszert. Ehhez töltsük le a mindössze 16 KB-os csomagot, amely mindent tartalmaz, amire egy egyszerű prezentáció készítése során szükségünk lehet!

Mit tartalmaz a tömörített állomány?

  • s5-blank.html állományt, amelynek mintájára elkészíthetjük saját prezentációnkat
  • egy ui. könyvtárat, amelyben néhány stílusállományt és egy javascriptet találunk.

Nyissuk meg az s5-blank.html állományt kedvenc - lehetőleg karakteres - HTML szerkesztő programunkban! A TITLE tagbe írjuk be a prezentációnk címét, a HEAD szekcióban mást nem is kell módosítanunk.  A BODY részben az alábbi kódrészletet találhatjuk, amelyben befolyásolni tudjuk, hogy megjelenjen-e a fejléc (header), lábléc (footer), illetve a kezelőszervek (controls). A fejléc/lábléc tartalmát egyszerűen megváltoztathatjuk, akár bővíthetjük is.

Ezek után csak annyit kell tennünk, hogy a

<div class="presentation"></div>szakaszt feltöltsük a különböző slide-okkal, amelyeket <div class="slide"></div>tagek között kell elhelyeznünk. (a HTML nyelv használatával beilleszthetünk képeket, linkeket, táblázatokat, és egyéb komponenseket is.)

A fenti kódban is látható, hogy lehetőségünk van olyan információk, jegyzetek  (handout) elhelyezésére is, amelyek a dián nem szerepelnek, csak a vázlat (nyomtatási) nézetben láthatóak. Ide a diához tartozó háttérinformációkat, további magyarázatokat érdemes elhelyezni. A rendszerhez melléklet stíluslapokat mi magunk is átalakíthatjuk, de rendelkezésre áll néhány előre elkészített sablon is.

Zárszó

Az  S5 rendszert elsősorban azoknak ajánljuk, akik egy egyszerű (effektektől, animációktól mentes), könnyen módosítható, webes szabványokon alapuló prezentációs eszközzel szeretnének dolgozni, amelyben a tartalom akár egy egyszerű szövegszerkesztő programmal is módosítható/létrehozható, vagy akár adatbázisból is összeállítható.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten