Windows Server 2003 áttekintés I.
2005/06/01 22:54
2859 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ugyan a Windows Server 2003 már több mint két éve kapható, ám az oktatási intézmények közül sokan csak most fognak hozzájutni (a Tisztaszoftver programon belül), ezért jól jöhet egy gyors áttekintés erről a termékről.

A Windows Server 2003 család

A Windows Server 2003 termékcsalád négy, jól megkülönböztethető tagból áll (a 2003 nyarán elkészült Windows Small Business Server 2003 különböző változatait itt most nem tárgyaljuk):

  • Windows Server 2003 Standard Edition Megbízható kiszolgáló operációs rendszer kis- és közepes méretű cégek mindennapi szükségleteinek kielégítésére. A Standard változat maximum 4 processzor használatát támogatja és 4 GB a használható RAM felső határa.
  • Windows Server 2003 Enterprise Edition Magasabb szintű megbízhatóságot, teljesítményt és kiváló üzleti értéket nyújtó operációs rendszer, kétfajta (32 illetve 64-bites) kiadásban is. A 32 bites változat 1-8 processzorral és maximum 32 GB RAM-mal futhat. A 64 bites változat kétszer ennyi memóriával is működhet.
  • Windows Server 2003 Datacenter Edition Az üzleti működéshez szükséges, a méretezhetőség és a rendelkezésre állás legmagasabb fokát megkövetelő alkalmazások kiszolgálója. A Datacenter Edition 32-bites és 64-bites változatban is elérhető, de csak és kizárólag a Datacenter programon keresztül. A 32 bites változat minimum 8, maximum 32 processzor használatát támogatja illetve 64 GB a használható RAM felső határa, míg a 64 bites változat maximum 512 GB memóriával működhet és 64 processzorral.
  • Windows Server 2003 Web Edition Weboldalak kiszolgálására optimalizált változat, megőrzi mindazokat az alapfunkciókat, amelyek a fokozott megbízhatóságot, felügyeletet és biztonságot nyújtják. Ez a változat 1 vagy 2 processzor használatát támogatja és 2 GB a használható RAM felső határa és más korlátozásokkal is találkozhatunk benne.

A változatok rövid jellemzése után a leginkább jellemző újdonságokat és a jelentősebben megváltozott szolgáltatásokat is összefoglaljuk a következőkben. Az Enterprise és a Datacenter változatok esetében csak felsorolás szinten emlékezünk meg ezekről az új szolgáltatásokról.

A Windows Server 2003 Standard Edition újdonságai

  • Címtár: A Windows 2003 Server Active Directory használata amellett, hogy szerkezetileg némi átalakításon is átesett (erdők közötti kapcsolat, tartomány átnevezés, séma deaktíválás, replikációs változások), még a kevésbé megbízható távoli kapcsolatok esetén is nagyobb és egyenletesebb teljesítményt nyújt. Ezek mellett fejlettebb keresési, lekérdezési szolgáltatások is jellemzik (lásd itt).
  • Internet Information Services 6.0: A hatalmas megújuláson átesett intra-, inter-, és extranet kiszolgáló, amely biztonsági szempontból is jelentősen eltér elődjeitől, valóban pozítiv irányba.
  • Biztonsági frissítések: Az AutoUpdate technológia lehetőséget nyújt a fontos rendszerfrissítések (biztonsági javítások és csomagok) automatikus letöltésére és telepítésére.
  • Beépített tűzfal: A Windows XP-ben már megismert Internet Connection Firewall elsőkörös védelmet jelenthet az internetről érkező behatolási, betörési próbálkozások ellen (a Windows Server 2003 SP1-ben már a teljesértékű XP SP2-ben megismert tűzfal van, részleteket lásd itt).
  • Távoli elérés: A betárcsázós ügyfelek teljesen elválaszthatóak a belső hálózattól a megújult házirendek segítségével.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten