Windows Server 2003 áttekintés II.
2005/06/01 23:03
3448 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ugyan a Windows Server 2003 már több mint két éve kapható, ám az oktatási intézmények közül sokan csak most fognak hozzájutni (a Tisztaszoftver programon belül), ezért jól jöhet egy gyors áttekintés erről a termékről.

A Windows Server 2003 Standard Edition újdonságai (folytatás)

  • Alkalmazás ellenőrzés: A Windows Server 2003 platformra írt alkalmazások előzetesen tesztelhetők és ellenőrizhetők az ún. Application Verifier eszközzel.
  • Eseménykövetés: Kategórizált, tesreszabható naplózási lehetőség az újraindítást/leállítást kiváltó eseményekről (Shutdown Event Tracker).
  • "Configure Your Server" varázsló: Különböző kiszolgáló szerepkörök egyszerű telepítés/eltávolítása (DC, DNS, WAS, mail (POP3/SMTP), Terminal, RAS, DHCP, WINS, stb.)
  • "Manage Your Server" varázsló: Új adminisztrációs lehetőség különböző objektumok (fiókok, megosztott erőforrások, stb.) egyszerű létrehozására valamint a kiszolgáló szerepkörök beállítására.
  • Távoli rendszerfelügyelet: A Windows 2000 Serverbe beépített terminálszolgáltatás adminisztratív módjának továbbfejlesztett változata (Remote Desktop for Administration) segítségével a hálózat bármely gépéről (a Windows XP-be gyárilag szintén beépítve található a kliens is) van lehetőségünk teljeskörű távvezérlést megvalósítani. Ez erre épülő és a Windows XP-ben már szintén megjelent szolgáltatás a Távoli segítségkérés (Remote Assistance) is teljeskörűen használható a Windows Server 2003-ban.
  • Árnyékmásolatok (Shadow copy): Az árnyékmásolat szolgáltatás olyan megoldást jelent, amelynek segítségével egy köteten vagy megosztásban lévő adatok adott időpontbeli állapotáról másolat (pillanatfelvétel) készíthető, majd igény esetén (pl. véletlen törlés/felülírás) visszaállítható.
  • Terminálszolgáltatások: A Windows Server 2003 tartalmazza a Windows 2000 már megismert terminálszolgáltást, a Windows XP-ben megtalálható továbbfejlesztett ügyfélprogramokkal és protokollokkal kiegészítve, valamint erősen fejlődött az ügyfélprogrammal, a kliensek központi beállításaival és a biztonsággal kapcsolatban is. Jónéhány eddig nem használható platfromról is elérhető a terminálszolgáltatás (pl. Pocket PC).
  • Webes alkalmazások kiszolgálója (Web Application Server, WAS): A Windows Server 2003 egy robusztus webes alkalmazáskiszolgáló, amely számos szolgáltatást nyújt, többek között a .NET-keretrendszert (.NET Framework) illetve a választott kiszolgáló verziójától függő más alkalmazáskiszolgáló szolgáltatásokat. Számos meglévő szolgáltatás megújított változatát is tartalmazza és operációs rendszer szinten is bővebb funkciókészlettel támogatja az újfajta alkalmazásokat és szolgáltatásokat, mint például az XML webszolgáltatás.
  • Windows Media Services: Már a Standard változat is tartalmazza Windows Media szolgáltatás 9-es változatát az eloszott audió és videó folyamok számára, akár az intra- akár az interneten.
  • Wireless LAN támogatás: A Windows Server 2003 több olyan szolgáltatással és újdonsággal bővült, amely a vezeték nélküli helyi hálózatok támogatására irányul. Ilyen például az automatikus kulcskezelés, a felhasználók hitelesítése és engedélyezése a hálózat elérését megelőzően valamint a Csoportos házirendben megjelent opciók.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten