Windows Server 2003 R2 II.
2006/01/30 13:26
487 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az első, köztes megoldás a Windows Server világban.

Milyen újdonságok vannak benne?

Az R2 csomag nem nagy, jelenleg kb. 120 MB, és néhány, viszonylag nagy területre koncentrál elsősorban, ezek pedig a telephelyes hierarchiában működő rendszerek szervereinek (branch servers) hatékonyabb működése, az "identity management" azaz az azonosítással és hozzáféréssel összefüggő komponensek akár Windows hálózatokban illetve hálózatok között, akár más (pl. UNIX) rendszerek felé illetve a tárolással/mentéssel kapcsolatos feladatok. Ez persze nem azt jelenti, hogy e három fő terület mellett ne lenne jó néhány kisebb-nagyobb újdonság, de láthatóan a funkcióbővítési szándék a megjelölt területeken a legnagyobb. Nézzük kicsit részletesebben (ám ebben a számban bizonyos okokból mégis csak viszonylag tömören) az új komponenseket.

Telephelyes működéssel kapcsolatos megoldások

A hármas bűvös szám, ezen a kategórián belül is három fő megoldás sorakozik fel, ezek a következőek:

  • DFS Replication (File Replication Services v2)
  • DFS & Replication Management Console
  • Print Management Console
    Egy új replikációs csoport létrehozásakor rengeteg lehetőség lesz a finomhangolásra

Az eddig DFS-t az új verzió teljesen lecseréli, és egyúttal alaposan kibővíti, mert egyrészt áll az ún. DFS névtérből másrészt a DFS replikációból. Az első komponens a régi DFS szó szerinti utódja, amely lehetővé teszi az akár különböző gépeken lévő megosztások közös név alá "terelését". A második viszont az eddig jelentősen elhanyagolt és nehezen kontrollálható FRS utódja, amely most egy teljesen más dimenzióba került. Például nemcsak a DC-k között lehet replikálni az unalmas AD-t, hanem, hanem szinte bárhonnan bárhova, mappák és állományok szintjén is használható lesz, automatikusan is (on-demand). A felügyeleti eszközben pl. beállíthatunk egy szinkronizálni kívánt mappát a helyi gépen, majd a célpontok (hub/branch), időzítés, sávszélesség kiválasztás, és jogosultságállítás után, akár 5 földrész, 400 gépére (tisztára mint az MCP vizsgákon :D) leszinkronizálhatjuk.

Ez persze sávszélesség kérdése is, de ha módosításról van szó, akkor nem kell félnünk többet a replikálástól, tudniillik megjelent egy új technika is, az RDC (Remote Differential Compression). Ez egy változásokat észlelő és tömörítő technika, mely használata azt eredményezi, hogy a telephelyek között immár nem a teljes állományok, hanem csak a változás replikálódik (mondjuk 2 Mbyte helyett 3 Kbyte!). Ami még fontos, a teljesen új és praktikus felület (az új MMC 3.0-val), amelyre valóban ráfért a változás (az FRS-nek nem is volt MMC-je...). (Jó tudni, hogy a DFS replikációnak komoly szerepet szánnak a Vistában és a Longhorn Serverben is, sok minden rá fog épülni, ami nem is csoda ezek után).

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten