Windows Server 2003 R2 IV.
2006/01/30 14:27
1512 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az első, köztes megoldás a Windows Server világban

Tárolással/mentéssel kapcsolatos megoldások
- Storage reports
- Directory quotas
- File screening

Mindhárom megoldás új, és mindet az ún. File Server Resource Manager-ben (szintén új MMC snap-in) lehet kipróbálni. A "Storage Reports" értelemszerűen jelentéseket generál az általunk kiválasztott állományok illetve mappák használatáról.

Rengeteg mintát adhatunk meg a jelentés kritériumaként, pl. lehetséges állománytípusok, vagy felhasználók, vagy állomány-csoportok alapján szűrni vagy éppen a két vagy több példányban létező állományokat is kiszűrhetjük, de létezik minta a nagyméretű vagy a legtöbbet/legkevesebbet használt állományok listázására, illetve akár a kvóta használat nyomon követésére is. Nagyon részletes, további finomítási lehetőségeink is vannak egy-egy kategórián belül. A jelentést kérhetjük e-mailben - természetesen időzíthetjük is -, de van lehetőségünk - alapértelmezésben DHTML, vagy HTML, XML, DSV illetve sima szöveg formában menteni is.

A már a Windows 2000 Server óta használható (?) kvóta menedzser drasztikus változásokon ment keresztül. Nincs többé a csak lemezre vonatkozó korlát, akár mappánként különböző korlátokat adhatunk meg. Nincs többé a logika méret alapján történő számolás, hanem a lemezhasználat számít, és nem kell többé kizárólagosan az Eseménynaplót figyelgetnünk, az FSRM pl. e-mailben is értesíthet, és képes adott szkriptet vagy parancsokat futtatni illetve jelentéseket gyártani, ha "esemény" van.

Kétfajta kvótát gyárthatunk, az ún. "hard" kvótát, amely megtiltja a felhasználóknak és az alkalmazásoknak a limiten felüli lemezhasználatot, illetve a "soft" kvótát is, amely nem ilyen "kőkemény", viszont értesítést ekkor is kaphatunk a túllépésről. Kellemes lehetőség a kvóta sablonok használata, melyeket egyszer kell alaposan megtervezni, és mindenre kiterjedően elkészíteni, és aztán ad hoc alapon alkalmazni.
Egy hard kvóta sablon többszintű értesítéssel Harmadik elem ebben a csoportban a "File screening", amely egy szintén érdekes és hasznos eszköz: megtiltja bizonyos állománytípusok mentését az adott lemezre/mappában. Részletesen konfigurálható, léteznek hasznos sablonok és előre gyártott állománytípus csoportok, de tetszőlegesen bővíthető is. A kvóta menedzserhez hasonlóan itt is megkülönböztetünk kétfajta akciótípust: az "Active" tilt, a "Passive" csak értesít és van kivétel beállítási lehetőség. Ezt adminként kaptam a Temp mappámban :D A sorozat következő hónapbeli folytatásában az R2 további új komponenseiről illetve a telepítésről és a licenszelésről is szó esik majd.

Gál Tamás
MCT, MCSE, MCSA, MVP
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten