Windows Server 2003 telepítés
2005/06/25 17:33
2556 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ebben a cikksorozatban a telepítéssel kapcsolatos fontos kérdéseket és a valószínűen felvetődő problémákat járjuk körbe.

Először egy tiszta telepítés lépésein is kalauzoljuk végig az Olvasót, majd az új telepítés + migrálás variáció következik és végül feltételezzük, hogy egy már meglévő tartományt üzemeltetünk (Windows NT4 Server vagy Windows 2000 Server alapú tartományokról van szó), amely(ek)ről valamilyen módon át kell térnünk a Windows Server 2003 platformra.

Tiszta telepítés (clean install)
Ez a telepítéstípus már a Windows 2000 Servernél is két lépésből állt: az operációs rendszer és a címtár telepítéséből. Ez a Windows Server 2003-ban sem változott, ez tehát egyszerűsíti a dolgunkat. Ráadásul egy új telepítésnél általában nem merülnek fel sorrend vagy szerepköri kritériumok, hiszen ez a szerver lesz a tartomány első - és lehet, hogy egyetlen tartományvezérlője a jövőben is - így az összes ún. FSMO (Flexibile Single Master Operations = egyedi főkiszolgáló-műveletek) szerepkör hordozója az alapértelmezés szerint.
Más a helyzet, ha egy aktív Windows 2000 tartományba szeretnénk behelyezni egy már tiszta telepítéssel felvértezett Windows Server 2003-at, mert ebben az esetben csak maximum a tagkiszolgálói szerepig folytathatjuk a telepítést. Ahhoz, hogy a szerver teljes jogú tartományvezérlő legyen, frissítenünk kell a Windows 2000 tartományt (pontosabban a sémát), különben a következő kellemes hibaüzenetben lesz részünk az előléptetési kísérlet során:
A sémapreparálás nélküli tartományvezérlővé előléptetés kudarca Térjünk vissza az alapesetre, tiszta telepítés, saját tartomány. Bizonyos esetekben akkor is muszáj ezt a variációt választanunk, hogyha már van működő tartományunk, mert pl.:
- Eltérő nyelvi változatot szeretnénk (pl. magyar nyelvű Windows 2000 Serverről angol nyelvű Windows
Server 2003-ra váltanánk vagy éppen fordítva)
- Windows NT4 előtti tartományunk van (NT 3.51, 3.5)

Más kérdés, hogy ezekben az esetekben alternatív megoldásként a migráció még mindig nyitva áll előttünk (lásd később). De most nézzük a telepítés lépéseit, részletesen, pontokva szedve.

A telepítés konkrét lépései
1. A telepítő médiáról történő rendszerindítás első üzenete (a státusz sorban) kritikusan fontos lehet már az elején is, mert amennyiben a Windows Server 2003 által fel nem ismert pl. SCSI kártya (és persze a hozzátartozó diszk) van a gépben, akkor feltétlenül szerezzük be a kompatibilis meghajtóprogramot és egy hajlékonylemezről a telepítő első indítása - felhívásnak megfelelően: "Press F6 if you need to install a third party SCSI or RAID driver..." - után az F6 billentyűvel adagoljuk be. Ellenkező esetben maga a telepítő program sem fog elindulni.
Itt kell megetetni a speciális drivert a Windows Server 2003-mal 2. A következő képernyőn eldönthetjük, hogy telepítünk vagy használjuk a Helyreállítási Konzolt, majd megjelenik a végfelhasználói licencszerződés. Ennek elolvasása után a folytatáshoz és a tudomásul vételéhez nyomjuk le az F8 billentyűt!

3. A következő képernyőn a rendelkezésre álló kötetek és particiók listáját tekinthetjük meg. Ha még nincs felosztva a merevlemez, akkor most létrehozhatunk rajta egyetlen új partíciót, amely a tapasztalatok szerint legalább 4 GB-os legyen és ezután meg is kell formáznunk, ajánlottan NTFS filerendszert használva.

4. Ezután következik a lemez ellenőrzése és a telepítéshez szükséges állományok bemásolása a merevlemezre. A telepítőprogram nem kérdezi meg a rendszerkönyvtár nevét a másolás előtt: az automatikusan WINDOWS lesz az eddigi WINNT helyett.
A karakteres felületű telepítő éppen másol 5. A telepítés a számítógép újraindítása után a színes-szagos (a Windows XP-ből már ismert) grafikus üzemmódban folytatódik, a telepítő-varázsló segítségével.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten