Windows Server 2003 telepítés II.
2005/06/25 17:39
2365 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ebben a cikksorozatban a telepítéssel kapcsolatos fontos kérdéseket és a valószínűen felvetődő problémákat járjuk körbe.

A telepítés konkrét lépései (folytatás)
6. A teljesen megbízhatatlan percszámlálón szemlélésén kívül, hosszú ideig nem sok dolgunk lesz, mert ezután a számítógépbe épített és a hozzá csatlakoztatott hardverelemek felismertetése, majd illesztése illetve az operációs rendszer állományainak, mappáinak másolása, a rendszer felépítése következik teljesen automatikusan. Az első teendőnk a regionalis beállítások megtétele lesz. Ezután a felhasználói információk, a termékkulcs és a licenszelési mód kiválasztása következik.

7. A számítógép nevét és jelszavát kell a következő panelen megadnunk. A telepítő rosszallását fejezi ki, amennyiben rövid, kézenfekvő vagy túl egyszerű jelszót adunk meg. Sajnos továbbenged az ilyen "gyenge" jelszavakkal is, amennyiben ezt mi vállaljuk.
A szigorú(?) jelszóelv első megtestesítője a Windows Server 2003-ban 8. A dátum és idő beállítása következik, majd a hálózati komponensek telepítése és beállítása. Ez utóbbinál semmilyen változás nem történt a Windows 2000 Serverhez képest, leszámítva a most már a Standard változatnál is (ez eddig csak minimum a Windows 2000 Enterprise verziónál volt) telepíthető a Network Load Balancing (hálózati terhelés-elosztás) szolgáltatás. A következő panelen a Munkacsoport/Tartomány választást kell megtennünk. Egy leendő tartományvezérlőnél, nyilván marad az előbbi választása, tetszőleges névvel, hiszen tiszavirág életű lesz a tagság.

9. Ezután a telepítő rögzíti a Windows Server 2003 konfigurációt, ami a telepítő utolsó lépése is egyben, majd újraindítás és kész, terveinktől függően jöhet pl. a címtár telepítése.
Tiszta telepítés migrálással
Az előzőekhez hasonlóan előny a tiszta lappal indulás, a valószinűsíthetően nagyobb teljesítmény (a lemezteljesítmény biztosan) és az átláthatóság. Előnynek számít az is, hogyha újat építünk, akkor általában szabadabban, gondosabban, több energiát befektetve tervezünk és állítunk be egy rendszert.

Viszont az is világos, hogyha e kombinált telepítési módot választjuk, akkor részben le kell mondanunk az eddigi rendszer épitőkockáiról és elemeiről. De csak részben, hiszen a régi, Windows NT4 vagy Windows 2000-es tartományunkból címtár objektumokat importálni (azaz migrálni) nem túl nehéz. Nyilván ez a folyamat soha nem lehet olyan szintű beállítás- és jogosultság öröklés mint egy frissítés, de az erre a célra biztosított Microsoft célszoftverrel az Active Directory Migration Tool segítségével (ADMT) szép eredményeket lehet elérni. Az ADMT 2-es változatával (jelenleg a 3-as az RC1-es változatánál tart) felhasználók, számítógépek, szolgáltatások fiókjai, csoportok, jelszavak és más objektumok mozgatását is megoldhatjuk teszőleges két (Windows NT4, 2000 vagy 2003) tartomány között, persze mindezt csak azután, hogy megbízotti kapcsolatot (trust) létesítettünk közöttük. Kezelése aránylag egyszerű, a súgója sokat segíthet kevésbé rutinos üzemeltetőknek.

Amennyiben a felhasználói beállításokat is át kell örökítenünk akkor használhatjuk az User State Migration Tool nevű eszközt, amely a telepítő CD ValueAddMsftUSMT mappájában található. Más - a továbbiakban szükséges - komponensek átköltöztetésére is van eszköz, pl. az Internet Information Server esetén a szintén a Microsoftól származó (a Windows 2000 Server Resource Kit-jében is szereplő de szabadon is letölthető) IIS Migration Wizard is jól jöhet.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten