Windows Server 2003 telepítés III.
2005/06/25 17:42
1558 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ebben a cikksorozatban a telepítéssel kapcsolatos fontos kérdéseket és a valószínűen felvetődő problémákat járjuk körbe.

Meglévő rendszer átalakítása frissítéssel (upgrade)
Ebben az esetben nem kell a különböző beállítások (particiók, TCP/IP, stb.) tervezésére akkora gondot fordítani és ami meg fontosabb, a meglevő felhasználók, csoportok, jogok és jogosultságok, megosztások, stb. mind-mind megmaradnak változatlan formában. Emellett az alkalmazásaink, állományaink és mappáink szerkezete is változatlan marad és tartományvezérlő esetén a címtár frissítése is lezajlik a telepítés közben. Frissítés esetén a telepítési előkészületek többnyire csak az előző rendszer mentésére illetve többszerveres környezet esetén a szerver frissítések sorrendjének megtervezésére vonatkoznak. Viszont ebben az esetben (sokszor kizáró) feltétel például, az hogy a hardver erőforrások bírják-e vajon a nagyobb terhelést, valamint azzal is számolnunk kell, hogy az előző (esetleg rosszul megtervezett) rendszer hátrányait, hiányosságait valószínűleg cipelhetjük tovább.

Áttérés Windows NT Server platformról

Támogatott frissítési módok és az előkészületek Mivel a Windows NT4 Server és a Windows Server 2003 fejlettségi szintje erősen eltér, a használt technológiák és megoldások száma nagyságrendileg nagyobb, ezért ennél a frissítési módnál több teendőnk is van előzetesen és maga a frissítés is több részből áll. De a Microsoft "végig fogja a kezünket", azaz támogatott és letesztelt áttérési módról van szó, a siker tehát nem maradhat el.

A hardver és szoftver kompatibilitásra lényegesen jobban oda kell figyelnünk, mint a Windows 2000 esetén (gondoljunk csak az NT4-ben még nem létező Plug and Play-re vagy az USB-re), ezért kiemelendően fontos az előzetes kompatibilitás vizsgálat, a korábban már ismertetett módon.
Ezzel a meghajtóval probléma lesz Ezeken kívül a (minimum) Service Pack 5 csomag jelenléte is alapkövetelmény. Több szerver esetén a frissítést kötelezően a PDC-vel (elsődleges tartományvezérlő) kell kezdenünk, és mielőtt ezt megtesszük (a Windows 2000 Server telepítési körülményeihez hasonlóan) érdemes egy BDC-t (egy másodlagos tartományvezérlőt) lehúzni a hálózatról, azért, hogy erről egy esetlegesen sikertelen tartomány frissítés után az NT tartomány adatait visszállíthassuk.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten