Windows Server 2003 telepítés V.
2005/07/22 10:32
1843 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ebben a cikksorozatban a telepítéssel kapcsolatos fontos kérdéseket és a valószínűen felvetődő problémákat járjuk körbe.

Áttérés Windows 2000 Server platformról

Támogatott frissítési módok és az előkészületek

Abban az esetben ha a Windows 2000 tartományunk jelenleg is kifogástalanul működik (erről különböző (pl. a Windows 2000 telepítő CD-n található Support Tools csomagból a dcdiag, a netdiag, stb.) segédprogramokkal is meggyőzödhetünk a frissítés előtt), az áttérés nem lesz túlságosan fájdalmas. Ahogy már volt róla szó, a tartományvezérlői szerep és a további speciális szerepkörök (a címtárral együtt) automatikusan frissülnek, így aztán gyakorlatilag semmit nem veszünk észre az egész folyamatból, azon kívül, hogy időben persze tovább tart mint egy új telepítés. Viszont a frissítés előtt még van egy fontos és kötelező teendő: elő kell készíteni a címtár sémáját az Active Directory Preparation Tool segítségével. Mivel a séma a címtárban található objektumok definicióinak összesége és miután a Windows Server 2003-ban további lehetőségeink lesznek pl. egy-egy objektum tulajdonságlapjain, ezért muszáj ezen elemek leírását beilleszteni a sémába, még az az első tartományvezérlő frissítése előtt. Persze majdnem tovább tart ezt leírni, mint megtenni, mert parancssorból a telepítő CD I386 mappájából az adprep.exe-t kell először a /forestprep, majd a sikeres erdőséma bővítés után a /domainprep kapcsolóval indítani.

Néhány fontos tudnivalót azonban hangsúlyozni kell a sémabővítéssel kapcsolatban:

  • Az adprep /forestprep parancsot csak az Enterprise Admins (Vállalati rendszergazdák) vagy a Schema Admins (Sémagazdák) csoport tagja futtathatja.
  • Az adprep /domainprep parancsot az a felhasználó futtathatja, aki a Domain Admins (Tartománygazdák) vagy az Enterprise Admins (Vállalati rendszergazdák) csoport tagja.
  • Az erdő frissítésének előkészítése előtt az erdő minden tartományvezérlőjét frissíteni kell legalább a Windows 2000 Service Pack 2-es változattal .
  • Az adprep /forestprep parancsot csak a schema master (séma-főkiszolgáló) tartományvezérlőn lehet futtatni. Viszont az adprep /domainprep parancsot minden tartományi infrastructure master (infrastruktúra-főkiszolgáló) számítógépén futtatni kell, de csak az adprep /forestprep parancs végrhajtása után.
    Munkában a forestprep

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten