Windows Server 2003 telepítés VI.
2005/07/22 10:35
1344 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ebben a cikksorozatban a telepítéssel kapcsolatos fontos kérdéseket és a valószínűen felvetődő problémákat járjuk körbe.

Néhány fontos tudnivaló a sémabővítéssel kapcsolatban (folytatás):

  • Az adprep /domainprep parancs futtatásával meg kell várni, hogy az adprep /forestprep a séma-főkiszolgálóról az infrastruktúra-főkiszolgálókra replikálja az elvégzett módosításokat (persze a kettő sokszor ugyanaz a gép). Ha az adprep /domainprep parancsot azelőtt próbáljuk futtatni egy infrastruktúra-főkiszolgálón, mielőtt az adprep /forestprep parancs a módosításait replikálná, egy üzenetet fogunk kapni, hogy az erdő előkészítése még nem fejeződött be.
  • Miután az adprep parancs segítségével az erdők és a tartományok előkészítése megtörtént, a tartományvezérlők még bármeddig működhetnek Windows 2000 alatt, de akár azonnal is megkezdődhet a frissítés.

A telepítés konkrét lépései

Miután az Active Directory Preparation Tool-lal előkészítettük, a telepítő CD segítségével elvégezhetjük az összes Windows 2000 tartományvezérlőn a frissítést, amely automatikusan, szinte bevatkozás nélkül (csak a telepítés módját: frissítés/új telepítés és a sorozatszámot kéri a telepítő) megtörténik. Mivel itt nincs címtártelepítés (illetve van, de automatikusan a frissítés során), így a teljes áttérésből csak a tartomány funkcionalitás szint növelése marad hátra feladatként.

Telepítés kérdezz-felelek

Milyen médiáról indítható a telepítés és honnan, mikor érdemes?

Nincs többé floppyhalmaz, a Windows Server 2003 telepítését már csak CD-ről és hálózatról (egy megosztott mappából) lehet indítani. Amennyiben frissítésről van szó akkor mindig a grafikus felületről indítsuk a telepítőt (winnt32.exe), más esetekben vagy teljesen szűz gép esetén a CD-ről hajtassunk végre rendszerindítást. Ha az indítókörnyezet MS-DOS (nem a CD-ről történő rendszerindításról van szó), akkor pedig használjuk lemezes gyorsítótárazást (SmartDrive) és a winnt.exe-t a telepítés elkezdésére.

Milyen megszakításokat tehetünk a telepítés kezdeti fázisában?

Három ilyen opció van, különböző speciális lehetőségek kezelésére:

  • F5: A speciális számítógépekhez szükséges hardverabsztrakciós réteg (HAL) illesztőprogramjának bevitele az operációs rendszer számára.
  • F6: a már korábban említett speciális (SCSI, RAID vagy Fibre Channel) csatoló által meghajtott háttértároló működtetéséhez szükséges illesztőprogram bevitele az operációs rendszer számára.
  • F7: Az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) letiltása

Milyen lehetőségeing vannak ugyanerre a grafikus felületű telepítés esetén?

  • SHIFT + F10: egy parancssori ablak megnyitása
  • SHIFT + F11: a régi típusú, részletesebb telepítési képernyőképek megjelenítése

Immár kiválaszthatóak telepítés közben is a magyar regionális beállítások?

Igen, ha szükség van rá, bátran beállíthatjuk magyarra, már nem fenyeget a Windows 2000-nél megjelent ominózus állománymásolási sorrend probléma.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten