Windows szolgáltatások IX/4.
2005/11/24 21:22
1570 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Workstation, Wireless Configuration

Wireless Configuration
(Vezeték nélküli hálózat beállításai)
A szerviz rövid neve: Wzcsvc
Az alkalmazás neve: wzcsvc.dll (svchost.exe)
Függés: Remote Procedure Call, NDIS Usermode I/O Protocol
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: automatikus

Ez a szerviz a 802.11 szabványú WLAN adapterek automatikus konfigurációját teszi lehetővé a Windows Server 2003 platformon (a Windows XP-nél Wireless Zero Configuration a neve). Erre azért van szükség, mert a WLAN kliensek speciális természetükből fakadóan (mozog(hat)nak :D), változtatni kell a konfigurációt, akár egy hálózaton belül is. Ha a szerviz nem biztosítaná a roaming-ot, akkor manuálisan utána kellene állítani a szükséges kapcsolódási opciókat minden alkalommal. Ellenben így a WLAN adapter rendszeresen szkenneli az elérhető hálózatokat és az eredményről (a felismert SSID-król) rendszeresen értesíti az operációs rendszert és ha (pozitív) változás van, akkor a szerviz megpróbálja passzítani az adaptert az újonnan elérhető hálózathoz. Amennyiben több, azonos feltételek mellett elérhető WLAN-ba futunk bele, akkor a szolgáltatás a felhasználó által korában megjelölt ún. "Preferred networks" sorrend alapján állítja be a WLAN kártya kapcsolódási lehetőségeit.
A szerviz ebből a listából választ Ha a szolgáltatást leállítjuk, vagy végleg letiltjuk az automatikus kapcsolódás és a vándorlás nem fog tovább működni. Ellenben ha bizonyosan nincs szükség rá, nyugodtan letilthatjuk.

Workstation (Munkaállomás)
A szerviz rövid neve: Lanmanworkstation
Az alkalmazás neve: wkssvc.dll (svchost.exe)
Függés: -
Függesztés: Alerter, Computer Browser, Distributed File System, File Server for Macintosh, Messenger, NET LOGON, Remote Procedure Call (RPC) Locator
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: automatikus

Egy hagyományos szervizről van szó, melynek feladata a hálózati kapcsolatok kiépítése és a kommunikáció, akár tartományban, akár munkacsoportban, ám elsősorban a régebbi operációs rendszerek (W9x, NT) kapcsán kell megemlítenünk. A szerviz a felhasználó és a Microsoft Networks redirector (Vredir.vxd) közötti kapcsolatért felel, azaz a pl. a hálózaton található gépek, megosztások, nyomtatók eléréshez szükséges a hagyományos NetBIOS alapú névfeloldási rendszerben.

Ha a szolgáltatást leállítjuk, illetve letiltjuk az említett erőforrások elérése megszűnik illetve új kapcsolatok kialakítása nem lesz lehetséges. A TCP/HTTP kapcsolatok működését nem érinti a szerviz leállítása, ellenben a függő szervizek listája alapján mégiscsak óvatosan bánjunk vele.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten