Windows szolgáltatások sorozat
2005/04/30 22:02
776 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A LocalSystem mindenekfelett VI.

Network DDE DSDM (Hálózati DDE DSDM)
A szerviz rövid neve: NetDDEdsdm
Az alkalmazás neve: netdde.exe
Függés: -
Függesztés: Network DDE
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: letiltva

Az előző szervizhez szorosan kapcsolódó szolgáltatásról van szó, ugyanis mielőtt a NetDDE használatba kerülne, az ún. NetDDE megosztásoknak valahogyan a rendszerbe kell kerülniük. Ez a művelet kb. ugyanannyit jelent, mint amikor mappa megosztásokat készítünk, majd a felhasználóknak megengedjük, hogy kapcsolódjanak ezekhez. A különbség viszont az, hogy a NetDDE megosztásokat az alkalmazások többnyire maguk készítik, bár számunkra is nyitott a lehetőség, például a a következő ábrán látható módon, a ddeshare.exe segítségével. A NetDDE megosztásokat megtekinthetjük a következő regisztrációs adatbázis kulcs alatt is:

HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftNetDDEDDE Trusted Shares
Műveletek a ddeshare.exe-vel Az ilyen típusú megosztások kezeléséhez, a helyi és a megbízható megosztások nyilvántartásához, azaz egy adatbázis üzemeltetéséhez van tehát szükség a DDE Share Database Manager-re (másnéven erre a szervizre), amelyet viszont kizárólag a NetDDE szerviz használhat.

Amennyiben leállítjuk, vagy letiltjuk, akkor a NetDDE adatbázishoz nem lehet kapcsolódni, így az ezt igénylő alkalmazások működése csorbul. Ha viszont nem használjuk, inkább maradjon az alapértelmezett módban, azaz letiltva.

Network Location Awareness
(Hálózati hely felismerése)
A szerviz rövid neve: NLA
Az alkalmazás neve: mswsock.dll (svchost.exe)
Függés: AFD Networking Support Environment, TCP/IP Protocol Driver, IPSEC Driver
Függesztés: Internet Connection Firewall (ICF) / Internet Connection Sharing (ICS)
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: kézi, elindítva
Gyűjti és tárolja a hálózati beállításokkal kapcsolatos információkat, mint pl. az IP cím és a tartománynév változás és informálja a kapcsolódó alkalmazásokat ezekről a változásokról. Gyakorlatilag ez az a szerviz, ami lehetővé teszi pl. a Windows XP óta bevezetett alternatív TCP/IP konfiguráció működését, valamint a gördülékeny (felhasználói bevatkozás nélküli) váltást a különböző WLAN hálózatok között.
(Kis kitérő: sajnos a vezetékes és vezetéknélküli hálózatok közötti váltás nem igazán gördülékeny, gondolok itt arra, hogy pl. a vezetékeshez kapcsolódva a WLAN kapcsolat nem válik le automatikusan illetve fordítva sem. Egyidejű működés esetén meg előjönnek/előjöhetnek névfeloldási és/vagy átjáró problémák, szóval egyáltalán nem fenékig tejföl.
Igaz, XP SP2 és a hamarosan elkészülő W2K3 SP1 esetén lehet fékezni az automatizmust azzal, hogy a WLAN kapcsolatoknál akár egyesével választhatunk: manuálisra tesszük a kapcsolódást vagy automatikussá, de ez még mindig nem az igazi, talán majd a Longhorn NLA-val... (lásd: Longhorn Network Location Awareness white paper).

Ez a szerviz is igény szerint indul, ha manuálisra állítjuk. Ha viszont letiltjuk az észlelés és a konfigurációváltás értelemszerűen nem fog működni. Az NLA azért is igény szerint induló szolgáltatás, mert néhány kritikus rendszerkomponens is használja (pl. a Winlogon.exe), azaz ha letiltjuk, ezek a rendszerkomponensek ezt érzékelik és újra és újra megpróbálják elindítani, amelynek csak egyetlen következménye lesz: telefirkálják az eseménynaplót. Leállítanunk is felesleges, hiszen mindig újra fogják indítani, ezért inkább hagyjuk meg az alapértelmezett állapotban.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten