Windows szolgáltatások sorozat
2005/04/30 22:05
713 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A LocalSystem mindenekfelett VII.

NT LM Security Support Provider
(NT LM biztonsági támogatás szolgáltatója)
A szerviz rövid neve: NtLmSsp
Az alkalmazás neve: lsass.exe
Függés: services.exe
Függesztés: Telnet, WINS
Porthasználat: RPC/TCP > dinamikus porthasználat
Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva

Ez a Windows NT korszakból megörökölt szerviz teszi lehetővé a felhasználók belépését a tartományba abban az esetben, ha a LanMan, NTLM vagy az NTLMv2 a hitelesítés módja a hálózatunkban. Ez tipikusan a Windows 9x és Windows NT operációs rendszerrel dolgozó számítógépek esetén van így.
Ha leállítjuk vagy letiltjuk, akkor ezekről a gépekről a tartományi belépés és az erőforrások elérése lehetetlenné válik.

Plug and Play (Plug and Play)
A szerviz rövid neve: PlugPlay
Az alkalmazás neve: Services.exe
Függés: -
Függesztés: Fax, Logical Disk Manager, Logical Disk Manager Administrative Service, Smartcard, Messenger, Telephony, Remote Access Auto Connection Manager, Remote Access Connection Manager, Internet Connection Firewall (ICF) / Internet Connection Sharing (ICS), Virtual Disk Service, Windows Audio
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: automatikus

Ismerős vívmány a Plug and Play, értelemszerűen ez a szerviz a hardver eszközök felismerését és rendszerbe illesztését műveli, zéró vagy minimális felhasználói bevatkozással. Valóban nagy segítség a feléhasználók számára ez a szolgáltatás, és mára szépen ki is kristályosodott, szemben a Windows 9x-es hőskorban, amikkor még rendszeresen a "Plug and Pray" ("Dugd be és imádkozz") kifejezéssel illették.

A szerviz kicsit rendhagyó módon működik, mert a Services MMC-ben nem lehetséges leállítani vagy letiltani. Ennek oka az operációs rendszer stabilitásának megőrzése (nézzük meg mennyi szerviz függ a jelenlététől). Ha viszont az msconfig.exe segítségével mégis leállítjuk, akkor egy újrainditás után a Device Manager-ből eltűnnek a regisztrált hardver elemek. Kipróbáltam, tényleg így van, de nem biztos, hogy jó ötlet ezzel játszani, mert nálam például az IntelliMouse driver olyan ciklikus Error Reporting manőverbe kezdett, hogy alig bírtam újraindítani a gépet :D.
Bánjunk óvatosan az egyébként hasznos System Configuration Utility-vel Portable Media Serial Number
(Hordozható lejátszó sorozatszáma)
A szerviz rövid neve: WmdmPmSN
Az alkalmazás neve: mspmsnsv.dll (svchost.exe)
Függés: -
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva

Végül egy kevésbé izgalmas ám bizonyos esetekben mégis fontos szolgáltatás következik, amely már a Windows 2000-nél is létezett, csak másképp hívták (WMDM PMSP Service).
Ez a szolgáltatás lehetővé teszi a WMDM (Windows Media Device Manager) számára, hogy a hordozható média lejátszó (mp3 lejátszók, Rio és tsai) háttértárait azonosítsa, így a tartalom biztonságos körülmények között lesz másolható. A legtöbb hordozható háttértár rendelkezik egyedi azonosítóval, pl. a CompactFlash (az 1.3-as verziótól felfelé) vagy Iomega Zip, Jaz és az ún. Clik! lemezek is valamint a legtöbb SmartMedia kártya is ebbe a körbe sorolható, ugyanúgy mint az újabb és közismertebb típusok is, mint pl. a MultiMedia Card (MMC), Secure Digital és a SONY MemoryStick kártyák

E procedúra nélkül az ilyen típusú háttértárakkal rendelkező lévő védett tartalmakhoz hozzáférni nem lehetséges, és ez persze akkor is bekövetkezhet ha a szervizt letiltjuk.

Gál Tamás
MCT, MCSE, MCSA, MVP
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten