Windows szolgáltatások VII/5
2005/08/01 00:00
1004 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A LocalSystem saga folytatódik: Remote Server Manager, Resultant Set of Policy Provider, Removable Storage, Remote Server Manager

Remote Server Manager (A távoli kiszolgáló kezelője)
A szerviz rövid neve: AppMgr
Az alkalmazás neve: Appmgr.exe
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: automatikus

A Remote Server Manager szoros együttműködésben van a korábban említett Remote Administration szervizzel, és a következőket nyújtja:
- tárolja a Remote Administration figyelmeztetéseket,
- megmutatja, törli és számolja is ezeket,
- a Remote Administration feladatok végrehajtását segíti.

Ha a szervizt kézi indításúra tesszük, akkor egy Remote Administration feladat vagy egy figyelmeztetés miatt el fog indulni elindulni. Ha letiltjuk, nem lesznek figyelmeztetések. Az indításával és egyáltalán az engedélyezésével kapcsolatban a problémák ugyanazok mint a Remote Administration szolgáltatásnál.

Removable Storage (Cserélhető tároló)
A szerviz rövid neve: NtmsSvc
Az alkalmazás neve: ntmsvc.dll (svchost.exe)
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés:
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva

Az eltávolítható médiák meghajtóit és tárolóit kezeli. A szalagos meghajtók, a CD/DVD-k vagy akár a ZIP meghajtók katalógusait információt gyűjti és rendszerezi, valamint hozzáférést nyújt (mount/unmount/eject) az eltávolítható médiákhoz (rendszerint az NTBackup és a Remote Storage szerviz használja). A Removable Storage által kezelt eszközöket megtekinthetjük a Computer Management MMC-ben a Storage szakaszban.

Ha leállítjuk vagy letiltjuk ezeket a feladatokat természetesen nem fogja teljesíteni. Igazából letiltani nem sok értelme van, hiszen a szerviz amúgy is csak akkor indul el (automatikusan), ha egy erre épülő alkalmazás használni szeretné és csak addig működik, amíg használatban van. Ha viszont mégis letiltjuk, a tapasztalatom szerint az NTBackup valami egészen elképesztően lassan indul el és habozik később is.
Resultant Set of Policy Provider
(Az eredő házirend szolgáltatója)
A szerviz rövid neve: RSoPProv
Az alkalmazás neve: RSoPProv.exe
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva

Mint ahogyan a nevéből is kiderül, ez a szerviz az RSoP kiszolgálója. Lehetővé teszi, hogy csatlakozzunk a tartományhoz, elérjük a távoli WMI adatbázist és az RsoP segítségével szimuláljuk a csoportházirend beállításait. A szervizt elsősorban az RSoP MMC használja, és persze az RSoP-Planning Mode Provider/WMI Provider összes csatlakozó kliense is.
Az RSoP a csoportházirend egy remek kiterjesztése, amellyel egyrészt egy MMC modulból kockázat nélkül tesztelhetjük a tervezett csoportházirend beállítások hasznát adott felhasználókra, vagy számítógépekre (tervező üzemmód), egyúttal hibakeresésre is használhatjuk, illetve a beállításokat is ellenőrizhetjük, jelentések formájában (naplózó üzemmód). Gyakorlatilag az RSoP egy lekérdező motor, amely az ún. CIMOM (Common Information Management Object Modell) adatbázisból, a WMI segítségével összegyűjti (telephely, tartomány, DC, vagy szervezeti egység szinten) a jelenlegi és a tervezett beállításokat. A CIMOM adatbázis független a címtártól, viszont minden a hálózatba belépett gép automatikusan feltölt egy sor magára jellemző adatot ide, pl. a hardverről, az IE-ről, a mappaátirányításokról, a biztonsági beállításokról, stb..
Az RSoP naplózó üzemmódban Az RSoP másik nagy előnye, hogy ha több szinten (site, domain, OU), több különböző csoportházirend objektum van beállítva, akkor ezek hatása (a beállításoktól és a szabályoktól függően) ütközhet, ám az RSoP képes eligazodni ebben, és mindig az aktuálisan helyen hatályos és érvényes beállítást mutatja meg.

Ha a szervizt leállítjuk vagy letiltjuk, az RSoP tervező mód elérhetetlen lesz az adott DC-n. Más ismert hatása nincs.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten