Windows szolgáltatások VIII/2.
2005/09/18 10:15
1031 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Már csak két kupac szolgáltatás maradt, ám nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ezek a lista végén szereplők sem kevésbé fontosak/érdekesek.

Special Administration Console Helper (folytatás)

A !SAC egy kritikusabb helyzetre tervezett eszköz, független a SAC-tól, ráadásul a váltás a két komponens között szituációtól függően automatikus, illetve ha a SAC betöltése semmiképp nem megy, akkor is a !SAC kerül meghívásra. Két fontos feladata van, a STOP üzenetek átirányítása, illetve az újraindítás a SAC konzol kiesése esetén. Mivel a szerviz a SAC szolgáltatások kiszolgálója, ha letiltjuk, ezek a komponensek nem lesznek képesek működni, de mivel ritkán (vagy az is lehet hogy soha) lesz rá szükség maradjon tehát alapértelmezés szerint leállítva.

System Event Notification (Rendszeresemény jelzése)

 • A szerviz rövid neve: Sens
 • Az alkalmazás neve: sens.dll (svchost.exe)
 • Függés: COM+ Event System, Remote Procedure Call
 • Függesztés: -
 • Porthasználat: -
 • Alapértelmezett indítás: automatikus

A Windows rendszeresemények jelzőberendezése, pl. a hálózattal vagy az energiaellátással kapcsolatos események jelzésének közvetítője, de pl. az Exchange Server is használja ugyanerre a célra. A szolgáltatás értesíti a COM+ Event System szervizt ami aztán továbbadja az erre "feliratkozók" (subscribers) számára az üzeneteket.

Ha letiltjuk a következők konkrét jelenségekkel biztosan kell számolnunk:

 • a SENS interfész leáll, a SENS Logon/Logoff üzeneteinek vége szakad
 • két, a mobil alkalmazásokkal illetve a laptopokkal kapcsolatos speciális Win32 API (IsNetworkAlive() illetve a IsDestinationReachable()) sem működik tovább
 • a SyncMgr (Mobsync.exe) szinten befejezi pályafutását, azaz a különböző hálózattal, hálózati kapcsolódással kapcsolatos üzenetek továbbítása is véget ér.

Task Scheduler (Feladatütemező)

 • A szerviz rövid neve: Schedule
 • Az alkalmazás neve: schedsvc.dll (svchost.exe)
 • Függés: Remote Procedure Call
 • Függesztés: -
 • Porthasználat: -
 • Alapértelmezett indítás: automatikus

A Feladatütemező szintén hasznos eszköz, korrekt kiegészítője például az NTBackup-nak, de sok más esetben is jól használható. Funkciója egyértelmű: bármilyen szkript, alkalmazás vagy akár dokumentum időzített futtatását oldhatjuk meg vele. Az általunk kreált feladatokat (.job) a WindowsTasks mappába menti. Az adott feladat beállításai az elkészítésekor rögzülnek, ergo bármilyen globális beállítás ezekre kevés hatással lesz. Egy szimpla feladat jellemzői Viszont egy-egy feladat másolása gépek között triviális, a .job állományt kell csak a fent említett mappába másolnunk és máris kész. Pontosabban a jogosultságot (felhasználónevet/jelszót) újra be kell állítanunk ekkor ugyanúgy mint bármely más alkalommal, amikor a már létező feladat tulajdonságaiba belepiszkálunk.

Ha már a jogosultságoknál tartunk, jó tudni, hogy a Windows Server 2003 telepítése után ez a szerviz automatikusan elindul, ám alapértelmezés szerint csak az Administrators, a Backup Operators, vagy a Server Operators csoport tagjaként leszünk képesek időzített feladatokat gyártani/kijavítani/törölni/leállítani és elindítani. Ettől függetlenül egy Backup Operator nem adhat meg egy rendszergazda fiókot, a feladat "futtatójaként", fordítva viszont természetesen igen. Ha mégis szükség van a fenti hármas hozzáférés kibővítésére más csoportoknak is, akkor belefutunk egy érdekes szituációba: nincs Security/Sharing stb. fül a mappa tulajdonságai között, csak egy árva General árválkodik a szokásos 4-5 helyett (persze ha van IIS és azonos partíción van, akkor egy Web Sharing fül azért lesz rajta :D). Akkor hogyan tovább? Nincs veszve semmi, jöhet a parancssor, és például a "cacls" parancs, amellyel hozzáadhatjuk a jogosultsági körhöz a kívánt csoportot/felhasználót (ellenben ilyenkor a "többiek" által kreált feladatokhoz is hozzá fog férni, szóval csak óvatosan ezzel a lehetőséggel). Kissé hiányos, de nem véletlenül…

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten