Windows szolgáltatások VIII/6
2005/10/17 15:37
3776 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Virtual Disk Service (Virtuális lemez szolgáltatás), Windows Audio (Windows audió), Windows Installer

Virtual Disk Service (Virtuális lemez szolgáltatás)
A szerviz rövid neve: VDS
Az alkalmazás neve: VDS.EXE
Függés: Remote Procedure Call, Plug and Play
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva
A VDS architektúra A Windows 2000-nél a különböző háttértárolással kapcsolatos különleges eszközök (spéci HDD-k, PCI RAID kártyák, lemeztömbök, stb.) esetén minden eszköznek csak a saját gyártótól származó meghajtója és kezelőprogramja volt elérhető számunkra, az operációs rendszer nem egy közös helyen "tartotta kézben" ezeket. A közös helyen történő felügyelet érdekében a Windows 2003-ba beépítettek egy koordináló eszközt, és ez a VDS. Gyakorlatilag egy sereg API-t jelent egyetlen kezelőfelületbe építve, ami megoldja a szétszórtság problémáját. A VDS nem egy újabb alkalmazás, hanem egy illesztőfelület, így azok a Windows 2003 komponensek, amelyek hozzá szeretnének férni, két-három további gyárilag beépített illetve az egyéb külső alkalmazásokon keresztül tehetik meg ezt.
Az egyik a jól ismert Disk Management MMC bővítmény, egy másik a DiskPart.exe, illetve ide tartozik például a Diskraid.exe, ami egy parancssori RAID segédprogram Windows Server 2003 Resource Kit Tools-ból.

Ha a szervizt letiltjuk, akkor a VDS szolgáltatás leáll, amelynek (ha használatban van) súlyos következményei is lehetnek.

Windows Audio (Windows audió)
A szerviz rövid neve: Audiosrv
Az alkalmazás neve: audiosrv.dll (svchost.exe)
Függés: Plug and Play, Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: -
Alapértelmezett indítás: automatikus a Standard verziónál, illetve letiltott a Web, Enterprise és Datacenter változatoknál

Szintén a felhasználói élményfokozó szolgáltatások közé tartozik, értelemszerűen a Windows alatti hanggal és zenével kapcsolatos eszközök kezelése tartozik hozzá, pl. figyeli a Plug and Play eseményeket (hangkártyák) vagy menedzseli az audio API-k felé az ún. GFX (Global Audio Effects) elemeket. Hozzá tartozik az equalizer, hangszóró/hangfal korrekció, vagy pl. olyan kritikusan fontos dolog, mint a mélyhang kiemelés :D. A szerviz többek között ezeket az opciókat menti/tárolja/betölti munkamenetenként külön-külön.

Viszont ezt a szervizt leállítani nem lehet ha egyszer elindítottuk, csak letiltani és a gépet újraindítani, a változás érvényesítéséhez. Ha viszont letiltjuk, az élményfokozás megszűnik.
Windows Installer (Windows Installer)
A szerviz rövid neve: MsiServer
Az alkalmazás neve: msiexec.exe /V
Függés: Remote Procedure Call
Függesztés: -
Porthasználat: 80
Alapértelmezett indítás: kézi, leállítva

A Windows Installer egy rendszeren fókuszban álló komponens. Sokak által erősen vitatott a hatékonysága, ám tagadhatatlanul nehéz helyzetben van: minden gyári és külső alkalmazás rendszerbe állításakor képben kell lennie, azért hogy az ekkor begyűjtött információk alapján az alkalmazás módosítása, javítása vagy eltávolítása sikeres legyen.

A Windows Installer technológiának két fő, egymással szorosan együttműködő komponense van: az msiexec.exe (ami a telepítő szolgáltatás) és egy csomagfájl (.mai), amely gyakorlatilag egy relációs adatbázis. Az ebben tárolt információ alapján (konkrétan az msi.dll segít ezek kiolvasásában) történhet meg egy szabályos telepítés. E művelet során számtalan feladat van, az állományok merevlemezre másolásától kezdve, a registry módosításán vagy a párbeszédpanelek megjelenítésén illetve a felhasználó által variálható beállítások lekérdezésén át, egészen a társítási információk változtatásáig.
És persze továbbra sem egy nemcsak egy szimpla telepítőprogramról van szó, hanem extra feladatok is képbe kerülhetnek: ide tartozik pl. a telepítők bővítményeinek kezelése, vagy például a rollback, azaz a visszaállítás, amelyet számtalan területen használ a Windows, valamint egy testreszabható eszközt jelent a fejlesztők számára a különböző alkalmazások telepítőcsomagjainak elkészítésében.
és ez csak egy kis adag az msiexec.exe paramétereiből… Ha a szerviz kézi indításúra van állítva, akkor amikor egy telepítés kezdődne, automatikusra vált át. Amennyiben viszont le van tiltva, akkor sem telepíteni, sem eltávolítani, vagy telepítéseket javítani nem tudunk. Sőt, vannak olyan alkalmazások, amelyek a normál futásuk közben is használják ezt a szervizt, ergo ennek letiltása esetén nem is lesznek képesek futni.

Folytatjuk...

Gál Tamás
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten