WSUS sorozat, II/2
2006/03/21 10:46
1000 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kiegészítő eszközök.

WSUS Reporting Rollup Sample Tool (folytatás)

Telepítés és beállítás

E művelet sem egyszerű, de azért némi koncentrálással kivitelezhető, nézzük először a szerver oldalt:

  • futtassuk a szerveren a telepítőt, amely egyrészt létrehoz egy virtuális mappát az IIS-ben a konzolnak, egy megosztott mappát a downstream szerverek számára feltöltési célként, és a szükséges adatbázist.
    A pont helyére jön például az MSDE példány neve (ServerInstance_Name)

Ha ezzel készen vagyunk, jöhet a szerver feladatok második fele, azaz a WsusRollupImportMonitor.exe ütemezése, amelyet a szokásos módon a Scheduled Task-ban tehetünk meg (mivel nemcsak a rollup szerveren hanem a későbbiekben a klienseken futó alkalmazást is időzíteni fogjuk, ezért ezek az időzítés időpontját és gyakoriságát nagyjából hangoljuk össze). A parancs pontos szintaktikája egyébként megtalálható a telepítés után létrejött PostInstallSteps.txt nevű állományban. Ami még fontos: a telepítő által megosztott mappán (WsusRollupData) adjunk írási jogot a WSUS szervereken lévő WSUS Administrators csoport tagjainak, ahhoz hogy a kliensek feltölthessék a korábban említett adatokat.

Ezután már csak a downstream WSUS szerverek hangolása jön (ne felejtsük, a rollup szerver egyben ez is, tehát ugyanúgy vonatkozik rá minden művelet):

  • Hozzunk létre minden downstream szerveren a rendszermappa gyökerében egy WsusRollupClient nevű mappát,
  • Másoljuk ide a rollup szerverről a RollupClient mappa tartalmát,
  • Az összes downstream WSUS szerveren a

WsusRollupClientDetailsDialogLauncher.aspx

állományt másoljuk be pontosan ide:

Program FilesUpdate ServicesAdministration

  • Majd utolsó lépésként készítsük el a Scheduled Tasks alatt az ExportAndUploadRollupData.cmd időzített futtatását (szintén megtalálható a PostInstallSteps.txt állományban).

Ezek után már csak ki kell várnunk az alkalmazások időzített futását (vagy indítsuk ízibe a próba kedvéért mindet :D), majd a

http://rollup_server/WsusRollupViewer

címen elérhetővé válik az eszköz webes felülete és szabadon vizsgálódhatunk (akkor is ez a cím, ha a WSUS szerverek más porton futnak, ez a virtuális mappa mindig a 80-asra települ).
Felül az összesített statisztika, alul WSUS szerver konzolok közötti választási lehetőség A következő képen szépen látszik a két WSUS szerver adatsora egy-egy patch telepítését megvizsgálva is (a jobboldali oszlopok közöl muszáj volt párat levágnom).

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten