WSUS sorozat, II/4
2006/03/21 11:01
984 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kiegészítő eszközök.

Windows Server Update Services API Samples and Tools (folytatás)

A csomagból immár csak két, nem dokumentált (a hivatalos readme-ben sincs benne, viszont a telepítés után megtalálható a többi között) eszköz maradt.

  • ApproveNeededUpdates Az összes "detect only" állapotban lévő frissítést kilistázza, majd szükség esetén lehetővé teszi a jóváhagyási beállítás megváltoztatását is, mindezt parancssorból. Alapesetben az összes gépre alkalmazza a teljes jóváhagyást, de kód rendelkezésre áll, megváltoztatható, és mondjuk igény szerint csak egy tesztcsoporthoz rendelhető (jelzem azért, hogy ezt nem próbáltam ki).
  • ListApprovedUpdates Egy rögtön megtekinthető, de .txt formátumban is elmentett jelentést készít, a naptárból kiválasztott dátum óta jóváhagyott frissítésekről.

Server Diagnostic Tool

Szintén a már ismert helyről letölthető, parancssori program, amely hét különböző, de nem különálló eszközt tartalmaz, használatának szintaktikája a következő:

WsusDebugTool.exe /Tool:<eszköz_neve> /OutputCab:cab_file_elérési_útja

Annyi kell még róla tudni, hogy szintén nem támogatott eszközről van szó. A részelemek:

  • SetForegroundDownload Engedélyezi a WSUS letöltési feladatainak "előtérbe" helyezését, azaz így elvileg gyorsabb letöltést érhetünk el - mivel egyenlő mértékben osztozunk a sávszélességen a többi alkalmazással. Gyakorlatilag mintha kikapcsolnánk a BITS alapértelmezett, "megbúvok a háttérben, kivárom a sorom" (background transfer) opcióját.
  • ResetForegroundDownload Az eredeti állapot (BITS a háttérben) visszaállítása.
  • ResetAnchors Kierőszakol egy teljes, metadata és tartalom szinkronizálást.
  • GetBitsStatus Az aktuális BITS szálak állapotinformációit jeleníti meg. Szükséges hozzá hogy a BitsAdmin.exe elérhető legyen (mivel ezt használja a feladatra), mondjuk a környezeti változók segítségével.
  • GetConfiguration, GetLogs A WSUS server konfiguráció illetve a telepítési/debug naplók listázása.
  • PurgeUnneededFiles Törli a korábban letöltött, de már nem szükséges (pl. lejárt, lecserélt) állományokat. Időnként komoly megtakarítást el lehet vele érni. Sajnos a downstream szerverekről nem szedegeti le a törölt frissítéseket automatikusan, szerverenként külön-külön kell futtatnunk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten