1848 - Éld újra a történelmet!

Idén ünnepeljük az 1848-as forradalom 165. évfordulóját. Március 15-ének reggelén Petőfiék lakásából indultak útnak a „márciusi ifjak”, hogy érvényt szerezzenek a sajtószabadságnak és világgá kürtöljék a néhány nappal korábban összegyűjtött követeléseiket, a 12 pontot. A forradalom egy nap alatt, vér nélkül győzött.

Az 1848-as események megismerésére és megértésére készítettünk egy tematikus 1848-as oldalt. A weboldalon található egy, a forradalom eseményeit bemutató infoposzter, mely A/3-as méretben ki is nyomtatható. A poszter szándékunk szerint segítséget nyújt az iskolai megemlékezéshez és remek dekorációs eleme lehet az osztálytermeknek. Az iskolai ünnepi készülődéshez műsorforgatókönyvet ajánlunk, a családi pihenésre pedig ünnepi programokat.

A történelmi ismeretek bővítésére külön gyűjteménybe szedtük az 1848-as forradalom és az 1848-1849-es szabadságharc eseményeit. Ismeretanyagokat, animációkat, hanganyagokat és teszteket találunk itt. Ráadásként pedig Pinterest képgyűjteménnyel színesítettük a palettát.

Petőfi szavaival kívánunk jó böngészést! Az idézet a költő naplójából való, a bejegyzést a forradalom estéjén tette.

„Szabad a sajtó […] Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs ... […]Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság! először is én üdvezellek, ki imádkoztam és küzdöttem éretted, üdvözellek oly magas örömmel, a milyen mély volt fájdalmam, midőn nélkülöztünk tégedet! […] Késő éj van. Jó éjszakát szép csecsemő ... szép vagy te, szebb minden országbéli testvéreidnél, mert nem fürödtél vérben, mint azok, téged tiszta örömkönnyek mostak; és bölcsőd párnái nem hideg, merev holttestek, hanem forró, dobogó szívek. Jó éjszakát! ... ha elalszom, jelenj meg álmamban úgy, a milyen nagynak, ragyogónak, a világtól tiszteltnek én reméllek!”

Ünnepi készülődés

Sulinet Pinterest 1848

Csatlakozz hozzánk!