2.1 Az FCL-modell

Az FCL-modell önellenőrzést támogató eszköz, amely segítséget nyújt az iskoláknak, hogy felmérjék, mekkora kapacitásuk van a technológia által támogatott innovációra a tanulás és az oktatás terén. A rendszer az iskolára vonatkozó információkat a profilban rögzíti, és nem csak referenciaértékeket mutat a felhasználóknak, hanem azzal kapcsolatban is javaslatokkal szolgál, hogy milyen módszerekkel lehetne az iskolát a Jövő Osztályterméhez hasonlóvá tenni.

A modellben szereplő öt területet sorban egymás után érdemes áttekinteni. Miután mind az öttel végeztünk, a teljes kép alapján meghatározhatjuk, pontosan hol áll az iskola/osztályterem az FCL-modellben.

Az önellenőrzés megkezdéséhez jelentkezzen be a központi Jövő Osztályterme weboldalon, ezen a linken: http://fcl.eun.org/. Az oldlal jobb felső sarkában tudja kiválasztani a magyar nyelvet!

Ezt követően a Toolkit/Toolset2/Tool 2.1 aloldalon tudja a területre kattintva kitölteni a kérdőívet. Az adott területre vonatkozó visszajelzést a következő oldalon a PDF fájlt megnyitva olvashatja.

  1. A tanuló szerepe
  2. A tanár szerepe
  3. Tanulási célok, értékelés
  4. Szervezet
  5. Segédanyagok, technológia

Javasolt műhelytevékenységek

1. Körökre osztott összehasonlító munka

A feladat öt körből áll. A résztvevők minden körben először egyedül dolgoznak, és egy adott területen elvégzik a saját osztályuk vagy iskolájuk ellenőrzését, majd kis csoportokban összehasonlítják az eredményeket, megindokolják saját értékelésüket, megkérdőjelezik társaik minősítéseit, és szükség esetén módosítanak a választásukon. Az egyes körök végén új csoportok alakulnak, hogy mindenki minél több különböző emberrel kommunikálhasson. A résztvevők a feladat lezárásaképpen közösen meghatároznak néhány, innovációra szoruló területet.

2. A TET-SAT platform

Az is jó megoldás lehet, ha az iskola tanárai kitöltik a technológia által támogatott oktatásra vonatkozó önértékelési eszköz (TET-SAT) platformján található tesztet. Ez az online program a digitális pedagógiai kompetenciák négy területét értékeli, amelyeket 15 részterületre oszt fel.

A TET-SET teszt iránt érdeklődő tanárok itt regisztrálhatnak a platformra: http://mentep-sat-runner.eun.org/