3. eszközcsoport: A Jövő Osztályterme Szcenáriók tervezése

Ez az eszközcsoport segítséget nyújt egy Jövő Osztályterme Szcenárió kollaboratív megtervezéséhez, amely az iskola átalakítására vonatkozó elképzeléseket foglalja össze. Új szcenáriót is lehet írni, de úgy is dönthetünk, hogy egy meglévőt igazítunk a saját intézményünk szükségleteihez.

A Jövő Osztályterme Szcenáriók célja az iskola továbbfejlesztésének támogatása, valamint a társadalomban, az oktatásban és a technológia világában észlelhető trendekre adott proaktív válaszok előmozdítása. A szcenáriótervezés ideális esetben az iskolával kapcsolatban álló érintettek bevonásával zajlik. A tervezésben részt vevő csoport tagjai megosztják egymással az aktuális, releváns trendekkel kapcsolatos nézeteiket és azt, hogyan kellene erre reflektálnia a pedagógiai gyakorlatban.

A szcenáriótervezés megkezdése előtt először is az érintettekkel együttműködve azonosítani kell a releváns trendeket (lásd az 1. eszközcsoportot), majd a Jövő Osztályterme (FCL) modell (2. eszközcsoport) segítségével meg kell határozni az iskola innovációs szintjét és aktuális helyzetét. A szcenáriónak reflektálnia kell a beazonosított trendekre, és támogatnia kell az iskolát abban, hogy a tanulás-tanítás gyakorlatában az innováció területén előrébb lépjen az FCL-modell szintskáláján. A szcenáriótervező csapatnak az iskolai innováció széleskörű elterjesztése érdekében prioritásokat kell meghatároznia. Az FCL-modell kérdőív (2.1) kitöltése esetén rendelkezésre áll majd a rendszer által adott visszajelzés, amely javaslatokat fogalmaz meg a Jövő Osztályterme Szcenárióba belefoglalandó területekkel kapcsolatban.

Az innovációs csapat tagjai úgy is dönthetnek, hogy teljesen új Jövő Osztályterme Szcenárió írása helyett az egyik, példatárunkban szereplő szcenáriót igazítják az intézmény szükségleteihez.

A szcenáriók nem óratervek, hanem általános elképzeléseket leíró keretrendszerek és ötletek. A tanárok később ezek alapján dolgozhatnak majd ki tanulási tevékenységeket tartalmazó óraterveket, amelyek illeszkednek az iskola és a tanár aktuális helyzetéhez.

Saját Jövő Osztályterme Szcenárió írása előtt érdemes áttekinteni néhány, már korábban kidolgozott példát.

Ide kattintva magyar nyelvű szcenáriót is olvashat.

Az alábbi animációból pedig további információt kaphat arról, hogyan is néz ki egy Jövő Osztályterme Szcenárió.

Ebben az FCL Regio projekt részeként készített videóban tanárok egy csoportja olyan szcenárióról mesél, amelyben két iskola tanulói kipróbálták, hogyan tanulhatnak egymástól.

Az eszközcsoporthoz tartozó eszközök