Az ENABLE PROGRAM
Átfogó bántalmazás elleni képzés és segédanyag iskoláknak

Az ENABLE (European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments) program az Európai Bizottság Igazságügyi Főigazgatóságának társfinanszírozásával valósult meg, hat európai partner és egy 10 tagú szakértői tanács bevonásával.

Az ENABLE iskolai program célja, hogy a szociális és érzelmi készségek fejlesztésével valamint a kortárs segítés hangsúlyozásával megelőzze a tanulási környezetben és szabadidőben megjelenő bántalmazást és ezzel hozzájáruljon a 11-14 éves gyermekek jól-létéhez.

Mi a bullying (iskolai bántalmazás)?

Olyan szándékos, ismétlődő viselkedés, melynek célja, hogy fizikális vagy pszichés fájdalmat/kárt okozzon egy nem provokáló, magát megvédeni nem tudó diáknak.
A látványos fizikai bántalmazás mellett fajsúlyos probléma a szóbeli/verbális bullying, az áldozat megszégyenítése.

A közvetett/rejtett bántalmazás felismerése a felnőtt környezet számára is nehéz, de gyakran az áldozat sem tudja, hogy pl. ki áll a rosszindulatú, lejárató pletykák, vagy az internetre feltöltött videó mögött.

Az ENABLE foglalkozások koncepciója

Az ENABLE alapvetően középiskolai (7-11. évfolyam) program, a foglalkozások tíz tanórát ölelnek fel, melyeket az osztályfőnök, vagy az iskolapszichológus tart osztályfőnöki óra keretében.

Kétféle tematika közül választhatnak a megvalósítók: az ún. SEL modul (Social Emotional
Learning, társas-érzelmi készségek fejlesztése) és az AB (anti-bullying) modul közül.

 • A foglalkozások változatos munkaformákat és oktatási módszereket alkalmaznak, azonban a pedagógusoknak nem kell jelentősen eltérnie a hagyományos óravezetéstől.
 • Munkájukat segédanyagok – filmek, képek és esetleg ppt-k, illetve a tanári és szülői kézikönyv, részletes óravázlatok, további gyakorlatjavaslatok is segítik.
 • A program erősen épít a digitális technikák alkalmazására, amennyiben erre lehetőség van az iskolában.

Kinek ajánljuk?

SEL modul

 • Ahol súlyos/akut bullying van az osztályban
 • Ahol várhatóan nagy a résztvevők ellenállása
 • Ahol kevés tapasztalat van a nem hagyományos órakeret alkalmazására és igény van
  szenzitív témák didaktikusabb feldolgozására
 • Ahol a diákoknak érzékelhetően nagy szükségük van általában az önismeret fejlesztésére

Anti-bullying modul

 • Ahol van előzetes tapasztalat vagy fogékonyság szenzitív témák explicit feldolgozására
 • Ahol lehetőség van nagyobb intenzitású feladatokra

A program fenntarthatóságát, széles körben való elterjesztését segíti, hogy a programot hazánkban az Oktatási Hivatal  koordinálja.

Az ENABLE képzés 2018 őszétől minden érdeklődő pedagógus számára elérhetővé vált 30 órás akkreditált továbbképzés formájában.

További információkért a programmal illetve a képzéssel kapcsolatban kérjük kattintson az alábbi linkre: http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/s/enablesegedanyagok.

Kérdésed van?
Írj nekünk! sulinetinfo@oh.gov.hu