ENABLE tájékoztató Bullying az iskolában

Az ENABLE-ről

Az ENABLE program egy iskolákban alkalmazható program, amelynek célja az online és offline jelentkező zaklatás és agresszív megnyilvánulások csökkentése. A program angol nyelven rendelkezésre áll és azt az Oktatási Hivatal 2017-2018 során adaptálja és beilleszti saját támogatási kínálatába. Jelenleg a köznevelési intézmények számára Magyarországon nincs kidolgozott, ingyenesen elérhető hasonló program.

Az ENABLE sikeres bevezetéséhez Magyarországon szükséges a program eredeti segédanyagainak módosítása, továbbá egy kismintás kipróbálás, amely három Pedagógiai Oktatási Központ (POK) által lefedett terület iskolapszichológusainak és tanárainak bevonásával történik (Székesfehérvári POK, Salgótarjáni POK, Budapesti POK). A kipróbálás tapasztalatai rögzítésre kerülnek, és a program elemein szükség esetén szakértők segítségével módosításokat hajtunk végre. A végleges anyag elterjesztését képzők képzése teszi lehetővé.

A lefordított anyagok mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, függetlenül a pilotban történő részvételtől.

Előzetes tájékoztatók

Az Oktatási Hivatal munkatársai három tájékoztató fórumot tartottak a három érintett megyében a helyi POK-ok támogatásával:

 • Budapest
 • Székesfehérvár
 • Salgótarján
 • A tájékoztatón elhangzott előadáshoz használt prezentáció letölthető ide kattintva.

  Jelentkezés az ENABLE-pilot programba

  Az Oktatási Hivatal 2017. május 26-ig várja azon iskolák jelentkezését, akik szeretnének részt venni a pilotban és a három említett POK ellátási területén találhatóak (Székesfehérvári POK, Salgótarjáni POK, Budapesti POK).

  A regisztráció az alábbi linkre kattintva történik:

  ENABLE-pilot (A regisztráció lezárult!