ENABLE – SEL/AB modulok, óratervek, segédanyagok, képzés

A SEL (Social Emotional Learning) modul

A SEL anyagai segítenek abban, hogy a bántalmazás és az áldozattá válás mértéke csökkenjen, így javítják mind a bántalmazó, mind a bántalmazott gyerekek pszichés, szociális, kognitív és fizikai fejlődését.

Tíz részletesen kidolgozott óraterv segít a tanároknak abban, hogy azokat a társas és kommunikációs készségeket fejlesszék, amelyek szükségesek, ha a diákok bántalmazással szembesülnek.

A SZEMLÉLŐK: megértik a bántalmazás csoportdinamikáját, az áldozat negatív érzéseit, erősödik empátiájuk, és felismerik saját felelősségüket és lehetőségüket a beavatkozásra, áldozat támogatására.

AZ ÁLDOZATOK: felismerik saját erősségeiket, javul megküzdési képességük, így kevésbé lesznek vonzó célpontok’ ill. kiszolgáltatottak a bántalmazás negatív hatásainak.

A BÁNTALMAZÓK: felismerik saját negatív érzéseiket (és ezek szerepét a bántalmazó viselkedésükben) és kezelni tudják ezeket NEM bántalmazás révén.

Az óratervek, nem pusztán a felfedezésre, de az érdeklődés fenntartására is építenek, négy fontos dologhoz vezetik el a tanulókat:

Önismeret
A tanulók megértik, mit és miért éreznek, és miért cselekszenek úgy, ahogy; kialakul az érzelmek kifejezésére szolgáló szókincs, és megismerik saját viselkedésüket.

Önszabályozás
Képessé válnak reflektálni a saját érzéseikre; személyes stratégiákat alkalmaznak azért, hogy pozitív változást érjenek el.

Társas tudatosság
A tanulók felismerik mások érzéseit, megértik a társas jelzéseket és helyzeteket, és pozitív válaszokat alakítanak ki rájuk.

Kapcsolatkezelés 
A tanulók olyan személyes stratégiákat alakítanak ki, amelyek segíthetnek egy bántalmazással fenyegető helyzetben, hogy az jól végződjön. Csoportos célokat tűznek ki a pozitív iskolai légkör megteremtéséért. A szülői kézikönyv arról tájékoztatja a szülőket, hogyan tudnak gyermekük számára biztonságos légkört teremteni online és offline, továbbá olyan tevékenységeket is bemutat, amelyek segítségével az iskolában megkezdett tanulási folyamat otthon is folytatható.

A SEL foglalkozás elemei:

 1. Az érzelmi intelligencia területei
 2. Hogy vagy (de igazán)?
 3. A bántalmazás természete
 4. Érzelmek felismerése társas helyzetekben
 5. Ez nem bántalmazás, ez csak (önfelmentő stratégiák)
 6. Hogyan birkózzunk meg a rossz érzésekkel?
 7. Hogyan lépj közbe egy bullying helyzetben?
 8. Hogyan támogathatod a bántalmazás áldozatát?
 9. A változás alapjai
 10. Hogyan tovább?

SEL letölthető anyagok:

 • SEL foglalkozásvázlatok: kattintson ide!
 • SEL segédanyagok és SEL órai prezentációk eléréséhez kérjük, írjon az alábbi címre: sulinetinfo@oh.gov.hu

Az AB modul

Az anti-bullying modulban az osztálytermi foglalkozások kifejezetten a bántalmazás jelenségéről szólnak, a cél, a közösség bullying ellenes attitűdjének megerősítése, bullying-ellenes csoportnorma képzése, védelmi stratégiák kidolgozása.

Az AB foglalkozás elemei:

 1. Mit jelent a bullying (iskolai bántalmazás)?
 2. Miért lesz áldozat?
 3. Miért lesz bántalmazó?
 4. Tévhitek a bántalmazásról
 5. Reakciók a bántalmazásra
 6. Indirekt beavatkozás – támogatás
 7. Indirekt beavatkozás – pozitív társas viselkedés
 8. Direkt beavatkozás – közbelépés bullying helyzetekben
 9. A bántalmazás jelzése – segítségkérés
 10. Tegyünk együtt azért, hogy ne legyen bullying az osztályban!

AB letölthető anyagok:

 • AB foglalkozásvázlatok: kattintson ide!
 • AB segédanyagok és AB órai prezentációk eléréséhez kérjük, írjon az alábbi címre: sulinetinfo@oh.gov.hu

Az ENABLE szülői kézikönyv

Segíti a szülőket abban, hogyan tudnak gyermekük számára biztonságos légkört teremteni online és offline, továbbá olyan, konkrét tevékenységeket is bemutat, amelyek segítségével az iskolában megkezdett tanulási folyamat otthon is folytatható.

A szülői kézikönyv letöltéséhez kattintson ide.

Az ENABLE tanári továbbképzés

Az ENABLE képzés 2018 őszétől minden érdeklődő pedagógus számára elérhetővé válik 30 órás akkreditált továbbképzés formájában.

A képzés pontos neve: „Az iskolai bántalmazás megelőzése és kezelése serdülőknél - Az ENABLE iskolai bántalmazás ellenes program megvalósítása”

A képzés nyilvántartási száma: A/9107/2018.

A továbbképzés célja: a 12-18 éves korosztállyal foglalkozó pedagógusok és iskolai segítő szakemberek felkészítése ENABLE foglalkozások (AB vagy SEL típusú) osztálytermi megtartására, a programhoz tartozó kérdőívek felvételére, a programmal kapcsolatos iskolai és szülői tájékoztatók megtartására, az iskolai bullying eljárásrend kidolgozására és alkalmazására – melyekkel az iskolai és az internetes bántalmazás hatékonyan megelőzhető és az előforduló esetek pedig megfelelő módon kezelhetők lesznek.

A program során a pedagógusok nemcsak elméleti útmutatást, hanem gyakorlati képzést is kapnak és képessé válnak a tanulók, a szülők és a többi pedagógus érzékenyítésére a bullying témakörében.

A továbbképzésre a szokásos módon az Oktatási Hivatal által működtetett, Képzésszervező felületen, tud jelentkezni:  http://tovabbkepzes.sulinet.hu/