10 kép - 228 éve hódították meg a Mont Blanc-t
2014/08/08 14:57
1602 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Alpok teteje, a 4807 méteres magasságával, Európa legmagasabb csúcsát is magába foglaló Mont Blanc csoport ma is a hó és jég birodalma.

A-group-of-alpinists-on-their-way-to-the-mont-blanc-horizontal Az Alpok legmagasabb pontja, a 4807 m magas Mont Blanc (neve Fehér-hegyet jelent) egyben Európa legmagasabb csúcsa is.

Colorful-tents-in-high-snowy-mountains-Refuge-du-Goater-horizontal Az Eurázsiai-hegységrendszer kialakulása a földtörténeti középkor végén, mintegy 60 millió éve indult meg, és napjainkban is tart.

Mont-Blanc-du-Tacul-4248-m-horizontal Tagjai közé tartozik Európában a Sierra Nevada, a Pireneusok, az Alpok, az Appenninek, a Kárpátok, a Balkán-hegység, a Dinári-hegység.

Mont-Blanc-glassier-horizontal A hegységképződés fő időszaka 40-50 millió évvel ezelőtt zajlott le. A kéregmozgásokat erős vulkáni tevékenység kísérte.

Mont-blanc-italian-view-horizontal A hegységrendszer fő csapásiránya kelet-nyugati, vagyis vízszintesen szeli át csaknem teljes egészében Eurázsiát.

Mont-Blanc-Massif-reflecting-in-Lake-Blanc-horizontal Az Alpok Európa legmagasabb hegysége. Vonulatai a Ligur-tengertől a Kárpát-medencéig mintegy 180 km szélességben húzódnak K-Ny-i irányban közel 1200 km hosszúságban.

Mont-Blanc-top-horizontal 7 ország (Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Liechtenstein, Ausztria és Szlovénia) osztozik az Alpok területén.

The-Aiguille-du-Midi-3842-m-vertical Alapvető szerepet játszik a kontinens életében, ez megmutatkozik pl. abban, hogy markánsan elválasztja a mediterrán, óceáni és kontinentális éghajlatú területeket vagy abban, hogy centrális földrajzi helyzete lévén a közlekedési- és tranzitvonalak tengelyében található, s több évezredes kultúrtáj révén alapvetően rányomta bélyegét az európai történelemre.

The-Mont-Blanc-from-the-Aiguille-du-Midi-horizontal Hágóit a különböző népek évezredek óta használják átkelésre, a helyi lakosság, az átmenőforgalom, valamint a nagyarányú turizmus okozta terhelése pedig mára oly mértékben megnőtt, hogy ez lassan eléri a terhelhetőség határát.

View-of-the-rock-of-Aiguille-du-Midi-mont-Blanc-horizontal Az Alpok fiatal hegylánc, az egykori Laurázsia és Gondwana összeütközésének valamint a köztük lévő Tethys őstenger üledékeinek fölgyűrődése eredményeként jött létre a földtörténeti közép- és újidő során.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk