10 kép - a szavanna állatai
2014/06/30 08:00
4264 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A szavannák a forró övezet ligetes mezőségei. Társulásaikban pázsitfűfélék uralkodnak. A csapadék csökkenésével az esőerdők szomszédságában húzódó erdős szavannáról a bokros szavannán át a térítőkörök felé a füves szavannába jutunk.

Az erdős szavannát lombhullató szárazerdők, a bokros szavannát ligetes, lombhullató facsoportok jellemzik. Lombkoronájuk csak egyszintű, benne fánlakó és kúszónövények nem élnek. A füves szavannákon csupán a folyókat kísérik ártéri erdők (galériaerdők).

Az Etióp-magasföld szavannáiról származik a kávécserje, Dél-Amerikából a földimogyoró; afrikai akáciák adják az arab-gumit (gumiarábikum).

Az Egyenlítő környéki vagy átmeneti öv szavannáinak talajtakarója a csapadék és a növényzet változását követi. Az erdős szavanna alatt a podzolos vörösföldeknél kevésbé kilúgozott, de hozzájuk nagyon hasonló vörösföldek alakulnak ki. A bokros szavannák vörös- és sárgaföldjeinek kilúgzási (A) szintje vékonyabb, fölhalmozódási (B) szintjük több tápanyagot tartalmaz. A füves szavannák alatt a szerves anyagok lassú bomlásakor keletkező humusz a sötét szavannatalajokat feketére festi. Humuszos (A) és átmeneti (B) szintjük egyaránt tápanyaggazdag.

A szavanna füves térségei rengeteg növényevőt – rágcsálót és patást – tartanak el. A növényevőkre főleg macskaféle ragadozók vadásznak.

szavannah-allatai09-horizontal A szavanna állatai

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk