10 kép - bálnák és óceán
2014/06/11 08:00
2428 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A partoktól a nyílt vizek felé távolodva csökken a víztápanyag- és oxigéntartalma, ezért kisebb a nyílt tengerek életközösségeinek fajgazdagsága is. A moszatok szinte kizárólag a plankton tagjai, a szilárd aljzat hiánya miatt kevés a teleptestű faj. A nyílt vizek állatai úszó vagy lebegő életmódúak. Többségük planktonevő, de számos ragadozó is akad köztük. A magasabb oxigéntartalom és a nagyobb planktonsűrűség miatt a hidegebb tengerek élővilága változatosabb.

Hering

A hering a csontos halak közé tartozik. Testét csillogó pikkelyek borítják, kopoltyúfedője van. Hatalmas rajokban él, a planktonállataival táplálkozik. Nagy a gazdasági jelentősége, nagy mennyiségben halásszák. Az Atlanti-óceán mérsékelt övezeti területein gyakori.

Makréla

A makréla a csontos halak közé tartozik. Testét apró, ezüstös pikkelyek borítják, légzését kopoltyúfedő segíti. Hatalmas rajokban mozog, a plankton állataival táplálkozik. Nagy mennyiségben halásszák, füstölt halat, konzervet állítanak elő belőle. Az európai tengerpartok hidegebb, mérsékelt övezeti területein gyakori.

Bálnák

A bálnák a szájüregükben sorakozó szarulemezekkel, a szilákkal szűrik ki a vízből az apró rákokat, csigákat. A nagy testű bálnák nyitott szájjal beúsznak az apróbb halak rajai közé, és sziláikkal fogják fel a zsákmányukat. A bálnák vadászatát szigorúan szabályozzák, mivel számuk a kíméletlen pusztítás következtében erősen megfogyatkozott. Több fajukat a kihalás veszélye fenyegeti.

A világ legnagyobb ma élő állata az óriásbálna, más néven kékbálna. Testhossza elérheti a 35 m-t, tömege a 200 t-t. Az újszülött borjak 6-7 m hosszúak, tömegük 2,5 t. Az óriásbálna a hideg tengerek lakója, az északi és a déli féltekén is élnek populációi. Az egykor nagymértékben és iparszerűen folytatott bálnavadászat következtében egyedszáma nagyon lecsökkent, veszélyeztetett faj.

Humpback-Whale-Bonding-A-Humpback-Whale-calf-swims-horizontal Bálnák

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk