10 kép - napenergia a világ minden részén
2014/08/01 14:30
1486 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

W. G. Adams, egy brit professzor a szelén ellenállását vizsgálva rájött, hogy abban pusztán fény hatására (a hőelektromos hatást kizárva) elektromos áram kezd áramlani. A jelenséget Adams fotovoltaikus elektromosságnak nevezte el. Ebből kiindulva C. Fritts 1883-ban elkészítette a mai napelemek ősét, ami folyamatosan képes volt elektromos áramot termelni, megközelítőleg 1%-os hatékonysággal.

Az első szilíciumból készült napelem 1954-ben készült el az amerikai Bell laboratóriumban. A fejlesztők Chapin, Fuller és Pearson voltak, akik abban az év áprilisában bemutatták a nagyközönségnek is terméküket. A New York Times azt írta, hogy ezzel a találmánnyal egy új korszak vette kezdetét az energia előállításában. (Hozzátéve, hogy ez a modul nagyjából 6%-os hatásfokkal rendelkezett.)

A 50-es évek végétől kezdve a napelemek fejlesztése terén a fő húzóerőt az űrkutatás jelentette. A világűrben a napenergia rendelkezésre áll, már csak a megfelelő technológia kidolgozás volt szükséges. 1960-ban a Hoffman Electronics által készített napelem már 14%-os hatásfokú volt, ami már közel áll a napjainkban használt PV cellák hatékonyságához. A kutatások következő fontos iránya a napelemek élettartamának növelése volt. A fejlesztések eredményeképpen jelentősen megnőtt a napelemek élettartama és csökkent az előállítási költségük.

1957-ben aztán augusztus 1-jén már egy egész épület fűtését oldotta meg a Nap, illetve a belőle származó energia - ennek szenteljük napi galériánkat augusztus első napján.

Solar-cell-panels-in-urban-village-surin-island-thailand-horizontal Napenergia a világban

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk