200 éves az amerikai találmányi hivatal
2002/11/29 00:00
1948 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Kétszáz éves évfordulóját ünnepelte az amerikai találmányi hivatal. Az eredményekre méltán büszke intézmény fennállása óta 6,3 millió licencet adott ki, Évente ma is több mint 325 ezer szabadalmazási kérés fut be hozzá, és hetente átlag 3500-at engedélyez. E számok tükrében magasan az Egyesült Államoké a világon az első hely.

Kiváncsi elmék -


Steve Wozniak és Steve Jobs és az első számítógép

Az évforduló alkalmából a hivatal konferenciára hívta össze a 37 legnevesebb amerikai feltalálót, hogy megvitassák a problémákat és a jövő várható alakulását. A 100 találmányt jelentő 37 ember között voltak olyanok, akik nagy vállalatoknak, egyetemeknek dolgoznak, de voltak magánemberek, ha lehet mondani, "magánfeltalálók". A várt sikertől függetlenül azonban mindnyájukra jellemző a kitartó munka és lelkesedés és itt-ott a váratlan szerencse. Mivel a második világháború óta Amerika gazdasági növekedésének 52 százaléka a találmányoknak köszönhető, az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy az államnak segítenie kell továbbra is ezt a folyamatot, hogy erős és modern találmányi hivatalra van szükség az intellektuális tulajdon megvédésére, különben nem lesznek találmányok.

A jövőre vonatkozóan a feltalálók elsőrendű fontosságúnak tartják, hogy a gyerekeket úgy tanítsák az iskolákban, hogy alkotó módon tudjanak gondolkodni és motiváltak legyenek az innovációban. Steve Wozniak, a személyi számítógép feltalálója, az Apple Computer társalapítója elmondta, hogy gyerekkorában olvasott a feltalálókról, és már akkor elhatározta, hogy ő is az lesz. A történet, hogy ő és Steve Jobs hogyan szerelték össze az első számítógépet egy kaliforniai garázsban, ma már legenda. "Minden a gyerekektől függ - mondta a konferencián - Hinniük kell abban, hogy sikerül nekik és ez nemcsak nagyvállalatoknál lehetséges. Változtatni kell azon, hogy csak ezekről beszél a média és igen keveset a magánemberekről." Robert Rines, a radar és a sonar technológia úttörője szerint a gyerekeknek szilárd matematikai és természettudományi alapokat kell adni, és a dolgok kreatív megközelítésére kell nevelni őket. "Feltalálni művészet. A mi eszközeink azonban nem az ecset és a vászon, hanem a matematika és a fizika, és ezekre úgy kell oktatni a gyerekeket, hogy ismereteiket hasznosítani is tudják" - magyarázta James West afro-amerikai kutató, akinek 47 találmánya van, köztük a hengerelt elektródák technikája, amelyet jelenleg a mikrofonok 90 százalékában használnak.

Patsy O.Sherman a Scotchgard-védőanyag feltalálója. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy "kíváncsi elmékre" van szükség. Meg kell tanítani a fiatalokat arra, hogy jó megfigyelők legyenek, hogy kérdéseket tegyenek fel, ha szokatlan dolgot látnak. "Meg kell tanítani őket észrevenni a váratlant. Elég a nagy felfedezésekre gondolni, amelyeket a véletlen segített, mint például, amikor Fleming felfedezte a penicilint. És rá kell jönni arra, amire eddig senki sem jött rá."

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk