2002 Ignobel-díjasai - Bolondok, vagy tudósok?
2002/10/21 08:00
467 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) 12 éve osztja ki az Ignobel-díjakat, azokért a munkákért, amelyeket "nem lehet és nem szabad megismételni". Teszi ezt pontosan egy héttel az igazi Nobel-díjak odaítélése előtt. Az esemény az idén a bostoni Harvard egyetem színháztermében zajlott le három valódi Nobel-díjas jelenlétében.

Az interdiszciplináris kutatás Ignobeljét a Sydney Egyetemen dolgozó Karl Kruszelniczki kapta egy hosszú tanulmányért, amelyben a köldökben kialakuló bolyhokról írt. 4799 ember által elküldött mintát vizsgált meg, és a következő eredményre jutott: a bolyhok többségükben kékszínűek, a tipikus bolyhos köldökű ember szőrös és idős, és a bolyhok megjelenésében fontos szerepet játszik a pocak.

A biológiai díjat egy brit kvartett nyerte el. Ők kimutatták az emberi jelenlét fontosságát a strucctenyésztésben. Szerintük ez a jelenlét kedvezően befolyásolja a nász létrejöttét és a megtermékenyítést. A fizikai Ignobelre a müncheni Arnd Leikét tartották érdemesnek. Nem lehet véletlen, hogy éppen a sör hazájában jött rá valaki, hogy a pohár sörben a hab az expotenciális dezintegráció törvénye alapján tűnik el. Miután megfigyeléseit három különböző márkájú italon is elvégezte, javasolja, hogy a sörök azonosítását ezentúl a hab eltűnésének gyorsasága alapján végezzék el.

Higiéniai Ignobelt kapott Eduardo Segura, 29 éves tarragonai műszaki rajzoló. Az ő találmánya az El lavakan, egy nem akármilyen kutyamosoda. Az ebet egy automata kabinban 25 perc alatt mossa, öblíti egy nagy nyomású szappanos illatú tiszta vízsugár, majd ugyanott egy másik szerkentyű meg is szárítja. Segura családjának kutyafodrászata van a városban, ez sarkallta a kabin kitervelésére is. "Olyan, mint a jacuzzi - nyilatkozta - a víz nyomása az állat vérkeringését is javítja". A kutyamosoda népszerűsége növekszik, két év óta - ennyi ideje forgalmazzák - 50 darabot adtak el belőle, az USÁ-ban, Chilében, Franciaországban és egy szaúd-arábiai exkluzív kutyahotelnek. Az ára üzleti titok.

A matematikai díj tulajdonosa két indiai kutató, Srikumar és Nirmalan lett, közös dolgozatuk címe: az Indiában élő elefántok becsült teljes kerülete. Az orvosi Ignobel a londoni egyetemen dolgozó angol Chris MacNausé lett, aki régebben a Nature-ben publikált egy sokat ígérő tanulmányt A herezacskók asszimmetriája az antik férfiaknál és szobroknál címmel. 107 szobrot vizsgált meg Olaszországban, és arra a következtetésre jutott, hogy az ókori férfiaknál a jobboldali herezacskó magasabban volt, mint a baloldali. Viszont szerinte az ókori szobrászok hibát követtek el, mert a magasabban lévőt kisebbre ábrázolták, holott ez nem felel meg a valóságnak.

A közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjei olyan sokan voltak, hogy egyenként, név szerint nem is szólították őket. Olyan vállalatoknál dolgozó vezetőké, auditoroké lett - mint például az Enron, az Arthur Andersen, a Qvest, a WorldCom, a Xeros, akiknek neve kapcsolatba hozható a hamis könyvelésekkel összefüggő látványos csődökkel. Kollektíven lettek megjutalmazva azért, mert "a képzelt szám matematikai koncepcióját alkalmazták egy vállalat vezetésében."

Az Ignobellel, ellentétben az igazival, nem jár pénz, sőt, a díjazottak saját költségükön utaznak a ceremónia színhelyére.

(gluck)

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk