5 millió lombikbébi
2012/07/02 12:02
648 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az első lombikbébi Louise Brown 1978-ban jött a világra. Azóta a mesterséges megtermékenyítések száma elérte az 5 milliót, állapította meg az Európai humn Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) egy július 1-től 4-ig Isztambulban megrendezett éves találkozó alkalmából.

csecsemo_001_200 2008-ig biztos adatok álttak rendelkezésre a számításokhoz, az azt követő évek becslésekre épülnek, melyeket az Asszisztált Reprodukciós Eljárásokat Monitorozó Nemzetközi Bizottság (ICMART) szakemberei adtak meg.

"Ez azt jelenti, hogy ez az eljárás kiemelkedően sikeres volt a terméketlen páciensek kezelésében. Gyermekes családok milliót hozta létre, így csökkentve a terméketlenség terhét" - hangsúlyozta David Adamson, az ICMART elnöke.

Az elmúlt 34 év alatt nagyon sokat fejlődött az eljárás, a terhességi arányok folyamtosan javultak. "A babák ugyanolyan egészségesek, mint azok, akik más terméketlen páciensektől spontán megtermékenyülés után születnek. A hozzáférés fő akadálya gazdasági, és egyes esetekben társadalmi" - emelte ki Adamson

Az ICMART-ba beérkező adatok alapján megállapítható, hogy évente 1,5 millió megtermékenyítési ciklust végeznek, amelyekből 350 ezer sikeres, azaz ennyi újszülött jön a világra. Az eljárást az Egyesült Államok és Japán alkalmazza a leggyakrabban, de gyakori a módszer felhasználása Európában is.

Az Európáról készült legfrissebb adatok 2009. éviek és addig folyamatosan növekvő tendenciát mutatott a kezelés iránt érdeklődők száma. Egy év alatt 532 260-ról 537 287-re emelkedett a technológiát alkalmazók száma. Egymillió európaira 1000 ciklus jut, de ezt erősen befolyásolja a helyi politikai támogatottság. A technológiai elérhetősége Európában a legnagyobb, amit az Egyesült Államok követ, majd Ausztrális. 

Az ESHRE szakértőinek becslése szerint egymillió lakosonként világszerte legalább 1500 elvégzett ciklusra lenne igény évente. Ezt az arányt csak Dánia (2726 ciklus), Belgium (2562), Csehország (1851), Szlovénia (1840), Svédország (1800), Finnország (1701) és Norvégia (1780) éri el. Jóval kisebb az elérhetőség az európai országok közül Ausztriában (747 ciklus), Németországban (830), Olaszországban (863) és Nagy-Britanniában (879).

Az egy megtermékenyítési ciklussal elérhető terhességi arány 32 százalék körül állt meg egy beültetett embrióra vonatkoztatva. Jelentősen csökkent az évek során a beültetett embriók száma, hogy elkerüljék a többszörös terhességeket. Ennek köszönhetően a lombikbébi-eljárással született hármasikrek aránya 2009-ben először esett 1 százalék alá, míg a kettősikrek aránya 20 százalék alá (19,6 százalék).

Forrás - MTI

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
A National Geographic A National Geographic honlapja.
Interpress Magazin Az IPM honlapja archívummal
Világtudomány.hu A magyar és nemzetközi tudományos élet hírei
Űr világ Asztronautikai hírportál

Csoportot ajánlunk