A bányászbéka feneke alatt
2014/05/13 14:31
1587 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A legmélyebb magyarországi barlang felfedezése (2014) ráirányítja a figyelmet az állandóan változó barlangi rekordokra, de a folyamatosan aktív magyar kutató-barlangászatra is.

Újabb magyar rekord

2014. március 15-én érték el magyar barlangászok a Bükk-hegységben található Bányász-barlang jelenleg ismert legmélyebb pontját, mely a 2014. márciusi állapot szerint 275 méter. Rántó András kutatásvezető beszámolója szerint egy új kürtőre bukkantak, melynek aljára érve bebizonyosodott, hogy a nem messze található István-lápai-barlangnál is mélyebbre jutottak, elhódítva tőle, a „Magyarország legmélyebb barlangja” címet.

Mivel a kutatás nem fejeződött be, egyáltalán nem biztos, hogy ez a rekord nem változik. A barlangászok szerint még arra is van esély, hogy a Bányász-barlang mélysége a 300-400 métert is eléri. Természetesen ehhez rengeteg munka és talán szerencse is szükséges.

Rekordtípusok és az állandó változás

A barlangokat több szempontból lehet sorrendbe állítani. A legkézenfekvőbb a járatok hossza, ami alapján már régóta rangsorolják a Föld barlangjait. E különleges földtani képződményeknek azonban van függőleges kiterjedésük is, ezt lemérve kaphatjuk meg a mélységi adatokat. Függőleges járatokat a víznyelőbarlangoknál lehet megfigyelni, de gyakori, hogy földalatti üregek fokozatos felszakadásával alakulnak ki kürtők, függőleges aknabarlangok, zsombolyok. Különlegességnek számít, ha a mélyből feltörő forró vizek alakítanak ki függőleges vagy majdnem függőleges járatokat.

Döbbenetes élmény lehet, ha egy földalatti, természetes teremben csodálhatunk óriási távolságokat. A barlangokat földalatti méreteik alapján is szokták rangsorolni, lemérve a leghatalmasabb barlangtermeket.

A barlangrekordok a barlangászok folyamatos tevékenysége miatt állandóan változnak. Az újabbnál újabb barlangjáratok feltárása folyamatosan módosítja a kialakult eredményeket. Mivel a Föld belsejét ismerjük a legkevésbé, innen várhatóak a legmeghökkentőbb felfedezések is - még az olyan jól megkutatott országokban is, mint Magyarország. Nem egyszerű a föld alatt méréseket végezni, a bonyolult barlangrendszereket gyakran újramérik, ami szintén változtathat a korábbi adatokon.

Csévi-szirt-barlangjai-térkép A Csévi-szirt (Pilis) bonyolult barlangrendszerének térképe (Forrás: Wikimedia Commons; szerző: Slíz György; eredeti leírás: A Csévi-szirt barlangjai poligon térképen; Creative Commons licence: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/deed.hu)

Világhelyzet (2014)

A világ leghosszabb barlangrendszere a Kentucky államban található Mamut-barlang (Mammoth Cave). 651,8 kilométeres hosszával verhetetlennek tűnik, hiszen az őt követő mexikói barlangrendszer is kevesebb mint fele olyan hosszú.

Politikai értelemben nem lehet pontosan megmondani, hogy a legmélyebb barlang hol található. A Krubera barlang ugyanis Abháziában van, ami Grúzia része volt 1992-ig, az elszakadást azonban nagyon kevés ország fogadta el (pl. Oroszország, vagy Venezuela). „Hivatalosan” még mindig Grúzia része. A jelenleg világelső Krubera-barlang 2191 méter mély, így a korábbi csúcstartó, az ausztriai Lamprechtsofen (1632 m), a második helyre szorult.

A világ legnagyobb méreteivel rendelkező barlangjának a malajziai Gunung Mulu hegyvidék óriásbarlangját, a Szarvas-barlangot (Deer Cave) tartották. Egyik barlangterme 600 méter hosszú és 415 méter széles, a barlang legnagyobb magassága pedig 148 méter, mely méretek egészen elképesztőek. Mégis, ez a barlang ma már csak a második. Első helyen a vietnami Song Doong-barlang áll (So’n Đoòng cave). Az 1991-ben felfedezett barlang valójában csak 2009-ben vált ismertté, amikor pontos méréseket is végeztek brit barlangászok. Az első turisták is csak 2013-ban érkeztek a nehezen megközelíthető barlangóriáshoz. A hatalmas földtani képződmény legnagyobb terme több mint 5 km hosszú, 200 méter széles és 150 méter magas.

Mammoth_Cave_Mammoth_Dome A Mamut-barlang (USA) dómjának belső lépcsői (Forrás: Wikimedia Commons; szerző: Daniel Schwen; eredeti leírás: Staircase tower in Mammoth Dome, Mammoth Cave, Kentucky; Creative Commons licence: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu)

Magyarország (2014)

Magyarország barlangjait sokáig Európa leghosszabbjai között tartották számon, ez azonban ma már nem így van. Európa leghosszabb barlangja, az ukrajnai Optimista-barlang (214 km), mely egyben a világ leghosszabb gipszbarlangja. Nem sokkal marad le a korábbi csúcstartó, a Svájcban található Hölloch, 200,4 kilométeres hosszával.

Magyarországon szerényebb méretek vannak, de hazánk barlangóriásaiban is lehet rengeteget gyalogolni, mászni, kúszni. Sokáig a Baradla-Domica barlangrendszert tartották a leghosszabbnak (25,12 km), melynek magyarországi szakasza 20,5 km. 2011. óta azonban megváltozott a helyzet, ugyanis a világ legismertebb barlangfővárosa, Budapest alatt találták meg a korábban különállónak hitt barlangok közötti összekötő járatokat, így a Pálvölgyi-barlangrendszer nyerte el az előkelő első helyezést a maga 30,2 kilométeres hosszával.

Az ország legmélyebb barlangjának sokáig az Aggteleki-karsztvidéken található Vecsembükki-zsombolyt tartották (236 m). A bükki barlangkutatás azonban egyre másra hozta az újabb eredményeket. Először az István-lápai- (254 m), majd 2014. márciusától a Bányász-barlang vált Magyarország legmélyebb barlangjává (275 m). A Vecsembükki-zsomboly egy szempontból továbbra is őrzi vezető helyét, benne található Magyarország leghosszabb egybefüggő barlangi aknája (83 m).

Az ország legnagyobb barlangterme a Baradla-Domica barlangrendszerben található Óriások terme, mely 120 méter hosszú, maximális szélessége 56 méter, maximális magassága pedig 31 méter.

Vecsembükki-zsomboly A Vecsembükki-zsomboly (Forrás: Wikimedia Commons; szerző: Czina Tivadar; eredeti leírás: A Vecsembükki-zsomboly bejárata, Aggteleki-karszt, Bódvaszilas; Creative Commons licence: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu)

További érdekes oldalak:

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk