A drónok arca
2015/03/11 14:29
3116 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Manapság gyakorlatilag minden látványosabb szabadtéri felvétel készítésekor használnak drónokat. Ezek az eszközök, melyeket pár évtizeddel ezelőtt az amerikai hadsereg fejlesztett ki - eleinte kizárólag katonai célból -, mára már "civil" formájukban bárki számára hozzáférhetők. 

drones1

Ez pedig olyan lehetőségeknek ad teret, olyan forgatási körülményeket tesz lehetővé, amelyek eddig elképzelhetetlennek tűntek hétköznapi felhasználó számára.
Hogy miért az egyik legpraktikusabb eszköz bármilyen forgatás esetén ez a repülő robot? Gyakorlatilag bármilyen helyet megközelíthetünk drónokkal, olyan vidékeket, ahova  nem szerencsés elmerészkedni. Közben okostelefonról, tabletről, laptopról élőben végigkövethetjük a drónról készülő felvételt. Nézzünk két extrém példát:

A napokban jelent meg egy cikk a mic.com-on (kövessétek, nagyon király cuccok vannak rajta), melyben kvázi mindennapos felszereléssel egy működő vulkánt gyakorlatilag testközelből lekaptak. A drónokra goPro kamerákat szereltek, azok segítségével gyakorlatilag azonnal rögzíteni tudták a felvételeket, a drónokat pedig beküldték a működő vulkán közepébe. A cikk szerint a drónok végül feladták, azonban ez egy bekalkulált kockázat volt, a felvételeket pedig a helyszíntől nem messze tableteken rögzítették.

Szintén drónnal készült egy a lenyűgöző felvétel a Csernobili katasztrófa helyszínéről, amely a sugárzás miatt a mai napig nem túl népszerű turisztikai célpont. Egy olyan helyet örökít meg ez a videó, ahonnan a katasztrófa után a túlélők is gyakorlatilag azonnal elmenekültek. Az idő megállt, kihalt játszóterek, üres parkok, lakatlan tömbházak szellemvárosa maradt a hely.

Fogunk tanulni róluk a suliban?

Nagy valószínűséggel igen. Bármennyire meglepő, Amerikában új módszerekkel szívesen kísérletező tanárok már próbálkoznak azzal, hogy a drónokat a hétköznapi oktatásba beépítsék. Ezt pedig azzal magyarázzák, hogy a közeljövőben a drónok annyira mindennapjaink részévé fognak válni, hogy lassacskán használatuk a technikai alaptudás részévé válik, ezért érdemes lesz iskola szinten is foglalkozni ezzel a témakörrel. Valószínűleg pár éven belül a drónhasználat oktatása olyan természetes lesz a fejlettebb iskolákban, mintha valaki sakk-körre járna (csak nyilván sokkal izgibb lesz :P). A Bourbonnais-i Noel LeVasseur általános iskolában például már a 2014-es tanévben belevágtak egy olyan projektbe, amelynek keretén belül 10 év körüli diákok közösen dolgoznak a sulijuk meg a közvetlen környezetünk népszerűsítésén.

dones2

Amerikában a Drones for Schools program keretén belül (a kezdeményezésről bővebben itt olvashattok) kimondottan szorgalmazzák, hogy az iskolák ilyen eszközökhöz jussanak. Főleg olyan profilú osztályokat céloz a kezdeményezés, melyek a jövő mérnökeit hivatottak kinevelni. A kezdeményezés mögötti cél lényege, hogy a reál profilú diákságot felkészítsék azokra a tudományos standardokra, amely várni fogja őket, ha ilyen jelelgű pályára lépnek. Mindez az amerikai Next Generation Science Standards (Új Generációs Tudományos Alapok) program részeként működik. És ez csak néhány példa a sok közül. Az utóbbi években világszerte számos olyan iskola, mely fontosnak vélte, hogy technológia szempontjából haladjon a korral, elkezdett energiát és erőforrásokat fektetni ezekbe az eszközökbe.

Drónok és hadsereg

Nem meglepő, hogy a drónok is, mint az elmúlt ötven év lényegretörő fejlesztéseinek java része, először a hadiipar fejlődését szolgálták - és szolgálják a mai napig. Az emberi élet kockáztatása helyett egyre nagyobb szerepet fognak kapni a gépek a jövő hadseregeiben. Érdekes belegondolni ugyanakkor abba is, hogy honnan jutottunk el idáig - és mennyire rövid idő alatt. Emlékezzünk csak vissza, amikor a nyolvanas-kilencvenes évek filmjeinek egyik legfelkapottabb témája volt, hogy a távoljövőben a robotok átveszik emberek fölött az irányítást.

drones3

Ez az elmélet első hallásra viccesnek tűnhet, egyelőre nem valószínű, hogy ettől kell tartanunk. Viszont kétségtelen, hogy az utóbbi években a hadi technológiában a drónok jelentették az egyik legnagyobb áttörést. Ez a domumentumfilm pont így vezeti fel a drónok tényleges erejét: mi van akkor, amikor a kilencvenes évek közkedvelt filmjeinek parái tudományos alapokat kapnak?

Hogy meddig fejlődhet ez az egész?

Kétségtelen, hogy a drónok egyre nagyobb szerepet fognak kapni az elkövetkezendő években úgy a hadi iparban, mint civil projektek kivitelezésében. A drónok egyre könnyebbek és gyorsabbak lesznek, egyre keményebb körülményeket lesznek képesek elviselni, és egyre elérhetőbb áron lesznek hozzáférhetők. A rájuk szerelhető kamerák teljesítményének határa pedig a csillagos ég. Minden területre be fogják tenni a lábukat – beröppennek. Az iskolák felszereltségének pedig alapelemévé válnak. Remélhetőleg minél hamarabb.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk