Fokhagyma vegyületei
2014/05/09 11:46
1882 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Jellegzetes gyógyhatású fűszernövényünk a fokhagyma, amit lehetőleg ne udvarlásnál fogyasszunk nagyobb mennyiségben. Az aktív fokhagyma-összetevők különösen hatékonyak a mikroorganizmusok elpusztításában, így kapszulában (szagtalanul) is fogyaszthatjuk a hatóanyagait.

Fokhagyma

A fokhagyma több mint 100 kéntartalmú, nagyobb koncentrációban kellemetlen illatú vegyületet tartalmaz. Hatóanyagai közül a legfontosabb az allicin, allin, tioszulfinát és gamma-glutamil-cisztein nevű kéntartalmú vegyületek, melyek jelentős baktérium- és gombaölő hatással rendelkeznek.

allicin
allicin
allin
allin
tioszulfinát
tioszulfinát
gamma-glutamil-cisztein
gamma-glutamil-cisztein

A növényről

A fokhagyma Közép-Ázsiában őshonos, de világszerte sokfelé termesztik, mivel sok konyha alapfűszere. Az egész fokhagymafejet beborító vékony, hártyás burok alatt akár 20 gerezd is kifejlődhet, de létezik gerezd nélküli változata is. A növény virágszárat hoz, ennek csúcsán apró léghagymák és terméketlen virágok fejlődnek ki. A gerezdek vagy a léghagymák elültetésével szaporítható, a vöröshagymához hasonló módon egyéves kultúrában termesztik. Az a tapasztalat, hogy az őszi duggatás eredményesebb, mert nagyobb és biztosabb termést ad, mint a tavaszi. A fokhagyma nagysága a csípősségéről is árulkodik: a nagyobbak enyhébben csípősek és édeskésebb zamatúak. A kisebbek csípősebb ízűek.

Konyhai felhasználás

Felhasználják fűszerként levesek, főzelékek, saláták, sültek, vadhúsok, szószok, szalámik, kolbászok készítéséhez. Ha kedveljük a fokhagymát, akkor nyersen bekenjük a pirítóst és a lángost vele. Olajban és/vagy ecetes pácban eltéve is kedvelt savanyúság.

A hagyma pucolása és felvágása könnyeket fakaszt, amely olyan kéntartalmú vegyületektől származik, amelyek a szétroncsolt hagyma szövetekből, sejtekből szabadulnak fel. A hagyma és a fokhagyma ugyanabba a növénycsaládba tartozik. Magas az A-, B-, C- és E-vitamin tartalmuk, amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatásúak.

onion

Fokhagyma szag

A fokhagymagerezd szétnyomásakor vagy szétrágásakor az egyik kéntartalmú vegyület, az alliin alliciánná alakul. Ez a vegyület, amely a növénynek a jellegzetes szagát és gyógyhatását eredményezi. Az allicin egy része ezek után újabb kénvegyületté bomlik, például az ajoénné, amelynek szintén gyógyhatása van. Az ajoén okozza a fokhagyma erős szagát és ízét, valamint széles spektrumú antibakteriális hatása van.

ajoén ajoén

A főzés és a sütés megakadályozza az allicin kialakulását, és néhány egyéb gyógyhatású vegyületet is hatástalanná tesz.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk